15.000 mensen op wachtlijst Citydev-woningen

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
23/10/2013
Citydev (ex-Gomb) bouwt tweehonderd betaalbare woningen per jaar. Daarmee komt het nooit tegemoet aan de enorme vraag. Vandaag zijn meer dan 15.000 mensen kandidaat voor zo'n woning, een record.

Vorige week is de beheersovereenkomst afgesloten tussen Citydev en de Brusselse regering. Daarin worden afspraken gemaakt over de dotatie - 2 miljoen euro voor economische expansie en 2,4 miljoen euro voor stadsvernieuwing en wat Citydev me dat geld de komende jaren moet verwezenlijken: betaalbare woningen bouwen en bedrijven aantrekken.

Citydev verbindt zich ertoe om jaarlijks tweehonderd koopwoningen op de markt te brengen waarvan de aankoopprijs tot 30 procent onder de marktprijs ligt.
Dat aantal woningen staat in schril contrast met de wachtlijst. Er staan maar liefst 15.564 mensen te wachten op een woning van Citydev. In 2010 waren dat er maar 11.500. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) heeft opgevraagd. "Sinds 2008 is de wachtlijst zelfs met bijna 67 procent aangegroeid," zegt Debaets.

Ze voegt er wel aan toe dat niet iedereen in aanmerking komt. Sommigen verdienen te veel, anderen kunnen zo'n woning niet betalen, of hebben al iets anders gekocht. Citydev spreekt daarom liever van een kandidaatslijst dan van een wachtlijst.

Dat de Citydev-woningen zo in trek zijn heeft zeker met de financiële crisis te maken en met de dure Brusselse vastgoedmarkt.

De cijfers tonen volgens Debaets tegelijk aan dat de woningen een goed instrument zijn om een nieuw middenklassepubliek naar Brussel te brengen: 30 procent van de kandidaat-kopers woont immers buiten Brussel (20 procent in Vlaanderen, en 10 in Wallonië). In weerwil van wat soms gedacht wordt is er bij niet-Brusselaars wél degelijk interesse om in Brussel te komen wonen, aldus Debaets.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni