| De boom heeft te kampen met verschillende ziektes en is dus een gevaar voor wandelaars in het park.

158 jaar oude boom in park van Vorst moet geveld worden wegens ziekte

Heleen Debeuckelaere
© BRUZZ
26/02/2021

Wie van het rond punt aan de Besmelaan en Koninklijke Maria-Hendrikalaan het park van Vorst binnenloopt wordt getroffen door een uitzonderlijk aanzicht. De statige kastanjeboom die al meer dan 150 jaar het park siert, wordt er momenteel omringd door dranghekken. Volgens schepen voor Groene Ruimtes Alain Mugabo Mukunzi (Ecolo) is de boom onherstelbaar ziek, en zal hij moeten geveld worden.

Flyer_fakenews_boom

De kastanjeboom werd in 1863 aangeplant en is ondertussen 158 jaar oud. Tijdens de zomermaanden is het een van de favoriete schaduwplaatsen voor Vorstenaars op zoek naar verkoeling in het park.

Een buurtbewoner nam de taak op zich om de wandelaars in het park te informeren over de naderende kap. Op een flyer, aangeplakt op de hekkens, staat te lezen dat de boom 300 jaar oud is en geveld moet worden voor de verlenging van de tramlijn 7 naar laag-Vorst.

“Maar daar heeft het dus niets mee te maken,” verduidelijkt Mugabo Mukunzi, “over de verlenging van de tramlijn is nog geen beslissing genomen. Bovendien zou bij geen van de voorstellen die nu op tafel liggen de kap van deze boom nodig zijn." De kap is ook niet verbonden met de renovatie van het park die momenteel bezig is.

Kastanjebloedingsziekte

De kastanjeboom is ziek: de boom heeft last van de Cameraria Orhidella, een kleine vlinder wiens larven grote schade kunnen veroorzaken bij kastanjebomen. Die heeft de boom zodanig verzwakt dat de zeer moeilijk te bestrijden kastanjebloedingsziekte zich in de boom heeft kunnen nestelen. Bovendien heeft de boom te kampen met verschillende soorten schimmels.

“Een naburige boom had vorig jaar met soortgelijke ziektes te kampen,” zegt Mugabo Mukunzi. “Die is toen midden in de nacht, gelukkig zonder slachtoffers, omver gevallen. Dat risico willen we niet nemen, vandaar de hekken rond de boom.”

De gemeente heeft een vergunning om de boom te vellen aangevraagd bij het Brussels Gewest. In de tussentijd blijven de hekken staan. “Voor ons is het kappen van een boom nooit een makkelijke beslissing,” besluit Mugabo Mukunzi. “Maar gezien het gevaar was er in dit geval geen andere oplossing mogelijk”.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni