Ongebruikte veloboxx c Saskia Vanderstichele

16 nieuwe fietsboxen in Brussel-Stad

© Brussel Deze Week
09/07/2014

Eind april verscheen onverwachts en onaangekondigd een donkergroene metalen box op het pleintje aan de Lakense Felix-Sterckxstraat. Een fietsbox, zo bleek bij nader toezien. Tegen eind 2014 komen er nog 14 stuks bij in Brussel-Stad.

Voor wie het object bedoeld was, wie er gebruik van zou kunnen maken en hoe de trommel geopend kon worden, bleef onduidelijk voor de buurtbewoners. Die waren enkele jaren geleden ook al eens verrast door de plotse verschijning – en al even plotse verdwijning – van een canisette voor hun deur.

Intussen hebben de gebruikers van het pleintje, variërend van spelende kinderen en rondhangende jongeren tot bierdrinkende Oost-Europeanen, zich het nieuwe straatmeubel van de firma Velo-Boxx helemaal eigen gemaakt. Kleine kinderen aanzien het als speeltuig en klimmen erop, de iets ouderen wisten de trommel al open te krijgen en te transformeren tot goal.

Dit is niet de bedoeling, zo klinkt het bij Brussel-Stad, dat de box op advies van de fietsvzw Cyclo installeerde. Maar waarom werd de trommel dan zonder enige vorm van communicatie neergezet en waarom blijft ze ongebruikt? Hugo Stegen van de dienst wegeniswerken van Brussel-Stad geeft tekst en uitleg. “We schakelen momenteel over op een nieuw type van fietstrommels. Die werken met een badge in plaats van sleutels. Het duurde even voordat het systeem op punt stond.” Bovendien werd de Lakense box tijdens de hagelstorm in juni zwaar beschadigd. “Inmiddels is ze hersteld. Deze week zou de definitieve oplevering moeten gebeuren. Daarna kan de box in gebruik genomen worden en verhuurd worden aan mensen die vooraf interesse getoond hebben.”

Naast de fietstrommel in Laken worden eerstdaags ook de drie nieuwe boxen in het centrum opgeleverd. Dat brengt het totale aantal in Brussel-Stad op zeventien. Tegen eind 2014 moeten er nog zestien bijkomen.

De boxen, die 3.500 à 4.000 euro per stuk kosten, zijn bedoeld voor mensen die thuis geen plek hebben om hun fiets te stallen. Ze worden geplaatst in die buurten waarvoor Cyclo het meeste aanvragen krijgt. Elke box biedt plaats aan vijf fietsen. Een plekje kost 60 euro per jaar.
Volgens Stegen is de belangstelling voor de trommels erg groot. “Meer dan negentig procent is verhuurd.”

Dat de box op het pleintje in Laken zonder badge opengemaakt kon worden, bevreemdt Stegen. “Normaal gesproken is het systeem heel veilig. Er is nog geen enkele fiets gestolen. Wel werd een van onze boxen aan de buitenkant zwaar gevandaliseerd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni