180 passagiers van Izy-trein nacht geblokkeerd in Noord-Frankrijk

© Thalys

Circa 180 reizigers vanuit Brussel hebben de nacht van donderdag op vrijdag noodgedwongen doorgebracht op een Izy-trein (de lowcosttrein van Thalys) in het noorden van Frankrijk. De trein werd tot twee keer toe door het stormweer geïmmobiliseerd. De reizigers zijn ondertussen onderweg naar hun eindbestemming Parijs, waar ze vrijdagvoormiddag met meer dan 12 uur vertraging zullen aankomen.

De Izy-trein was donderdag rond 19 uur vanuit Brussel vertrokken naar de Franse hoofdstad, waar hij rond 21.30 uur had moeten aankomen. Twee uur later werd ten gevolge van het stormweer de elektrische voeding onderbroken ter hoogte van Longueau.

Er werd beslist terug te keren naar Arras, van waaruit de trein via het hogesnelheidsspoor naar Parijs zou kunnen gaan. De Izy-treinen rijden op Frans grondgebied immers op het conventionele spoor, in tegenstelling tot de Thalys-treinen zelf.

Tijdens die terugkeer naar Arras raakte de trein echter kort na middernacht een omgewaaide boom. De trein kon niet meer verder. Er moest een diesellocomotief ter plaatse komen, maar dat duurde een hele tijd.

Pas rond 8 uur kon de Izy-trein op sleeptouw worden genomen naar Arras, waar de reizigers konden overstappen om Parijs normaal tegen 10.30 uur te bereiken. Thalys-directeur Bertrand Camus erkent dat door het stormweer de omstandigheden moeilijk waren. Er was bijvoorbeeld geen verwarming in de trein, omdat er geen elektriciteit was, maar de directeur benadrukt dat de reizigers eten, drinken en dekens hebben gekregen van de brandweer en civiele bescherming.

Hij verontschuldigt zich bij hen voor de problemen en belooft een terugbetaling en een extra gratis ticket. Het Thalys- en Izy-verkeer verloopt vrijdag normaal, aldus nog Camus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?