1.944 dakloze zielen, manke cijfers

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
12/05/2011
Bijna tweeduizend thuislozen waren er begin november 2010 in het Brusselse gewest. Maar: de cijfers zijn vertekend.

1.944 dak- en thuislozen werden er op 8 november vorig jaar in Brussel geteld. Een cijfer dat accuraat is, maar op enkele belangrijke punten een vertekend beeld geeft. De daklozentelling is een momentopname en gebeurde buiten de winterperio­de - in de winter is het probleem zichtbaarder. En de vele thuisloze mensen zonder papieren die hun heil zoeken in Brussel, zijn de ene keer niet, de andere keer wel meegeteld.

Laurent Van Horebeke van het thuislozensteunpunt La Strada: "Wij weten bijvoorbeeld van Fedasil, het federale agentschap voor de opvang van asielzoekers, dat er tijdens die bewuste achtste november 1.154 sans-papiers in een hotel verbleven. Die zijn niet meegeteld, terwijl die mensen ook thuisloos zijn en in onze telling zouden moeten zitten. Anderzijds weigerde Fedasil die nacht een zestigtal mensen, onder wie dertig kinderen, en een deel van die mensen is wél in onze telling terechtgekomen omdat ze op straat sliepen of in een kraakpand onderkomen gevonden hadden. Asielzoekers zijn dus moeilijk grijpbaar voor tellingen, ook al maken ze een groot deel van de Brusselse thuislozen uit. Buiten de winterperiode kunnen ze niet op officiële opvang rekenen (behalve dan de hoteloplossing van Feda­sil, CD). Integendeel, asielzoekers worden her en der naartoe gestuurd, maar vallen dan uit de boot omdat ze niet vertrouwd zijn met opvang, er niet binnen mogen en ook niet begrijpen waarom ze worden geweigerd. Bovendien zorgt hun opvangprobleem voor spanning bij het 'traditionele' opvangpubliek. Ook mensen die op de valreep staan om thuisloos te worden, zijn ongrijpbaar in cijfers."

Thuisloosheid en illegaliteit worden in de nabije toekomst aangepakt, zegt Martine Motteux-Abeloos, adjunct-kabinetschef van Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V), binnen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) bevoegd voor Steun aan Personen. "Er komt een interministeriële werkgroep op federaal niveau, voorgezeten door staatssecretaris voor Armoedebestrijding Philippe Courard (PS). Die groep zal een coördinerende rol spelen in het toekennen van budgetten en het oplossen van het probleem, het toewijzen van opvang, bijvoorbeeld in kazernes, want ook het ministerie van Defensie is vertegenwoordigd in de groep."

Ook op Brussels niveau zal er concreter gewerkt worden. Van Horebeke: "Dit najaar zullen we voor het eerst de cijfers van thuislozen­opvang in heel het Brusselse gewest voorschotelen: we bundelen dan cijfers van de GGC, de Franse gemeenschapscommissie Cocof en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). We hopen dat die federale werkgroep goed zal functioneren. We zullen zien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni