195 banen bedreigd bij Vinçotte, vakbonden reageren woedend

Bij het inspectie- en certificatiebedrijf Vinçotte zijn 195 banen bedreigd door een herstructureringsplan. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. Bij de vakbonden van Vinçotte wordt woedend gereageerd op de aankondiging van de herstructurering. 

Het bedrijf zegt marktaandeel in ons land te verliezen en te worden geconfronteerd met veranderende klantenbehoeften. Daarom werd een transformatieplan opgesteld. Vinçotte wil digitaliseren en moderniseren. "Dit plan heeft mogelijk een sociale impact waarbij 195 medewerkers van Vinçotte België hun job zouden kunnen verliezen", klinkt het.

Als de directie niet ingaat op de eis tot intrekking van deze ontslagronde volgen er zeker acties. "Het is niet uitgesloten dat een aantal werknemers al snel spontaan het werk zal neerleggen. Met het ACV is al afgesproken vanaf begin mei grote acties te voeren", aldus vakbondssecretaris Jan Meeuwen (BBTK).

'Vinçotte 3.0'
De directie verwijst als argument naar het dalend marktaandeel, maar daar hebben zij volgens Meeuwen zelf schuld aan. Hij verwijst hierbij naar de vorig jaar doorgevoerde reorganisatie 'Vinçotte 3.0'. "Hierbij werd de regionale structuur van het bedrijf omgevormd tot business units. Het gevolg is dat een aantal inspecteurs sindsdien overstelpt wordt met inspectieopdrachten, terwijl anderen met hun vingers zitten te draaien en er in totaliteit met hetzelfde personeel veel minder opdrachten kunnen uitgevoerd worden", aldus Meeuwen.

Tegen deze hervorming werd op 17 februari al een dag tevergeefs gestaakt in het bedrijf en betoogd aan de hoofdzetel in Vilvoorde. Dat het al een tijd sociaal onrustig is in het bedrijf heeft ook te maken met de beslissing van de directie vorig jaar om het aantal mandaten in de syndicale delegatie eenzijdig te verminderen van 18 naar 8. Omdat de vakbonden zich hiertegen verzetten is er bij Vinçotte nog steeds geen syndicale delegatie aangesteld.

Overleg haalt niets uit
Overleg hierover haalde de afgelopen maanden niets uit. "Het behoorde duidelijk tot hun plan om eerst de vakbonden te kortwieken en het sociaal overleg op te blazen om vervolgens deze slachtpartij te kunnen aanrichten. Reeds na de sluiting van het labo vorig jaar hadden we het vermoeden dat ze verder zouden herstructureren, maar iets van deze omvang hadden we niet verwacht", aldus Meeuwen.

Het hoofdkantoor van Vinçotte staat in Vilvoorde. Het bedrijf telt meer dan 2.500 werknemers, maar waar er eventueel banen sneuvelen is nog niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook