20 procent zwangere vrouwen kiest voor abortus

Eén Brusselse vrouw op vijf kiest bij een zwangerschap voor abortus. Dat is dubbel zoveel als in Vlaanderen en Wallonië. Het Expertisecentrum Kraamzorg Volle Maan in Sint-Joost wil die negatieve trend doorbreken.

Twintig procent van de zwangerschappen in Brussel eindigt met een abortus. Vrouwen van allochtone afkomst zijn oververtegenwoordigd in de statistieken.

"Onwetendheid is een van de belangrijkste oorzaken," zegt Hanan Ben Abdeslam van het Expertisecentrum Volle Maan. "Het gaat vooral om laaggeschoolden, zij weten weinig van anatomie. Er zijn vrouwen die helemaal niet weten hoe een zwangerschap of hun vruchtbaarheid in elkaar zit. Daardoor nemen ze geen anticonceptiemiddelen."

Ook culturele taboes verklaren het hoge aantal abortussen bij allochtone vrouwen. "In Afrikaanse culturen is het moeilijk om over sexualiteit te spreken. Er over spreken is al een manier van seksueel actief zijn. Dat is een taboe," zegt Hanan Ben Abdeslam.

Het expertisecentrum Kraamzorg Volle Maan wil die taboes doorbreken. In samenwerking met de Vlaamse Gemeenschapscommisie (VGC) heeft het centrum een project op poten gezet om anticonceptie bij allochtone en kansarme vrouwen te promoten.

"We willen vrouwen informeren over de verschillende vormen van anticonceptie. Ik hoop dat de abortuscijfers daardoor dalen. Maar ook de mannen moeten gesensibiliseerd worden. Uit onderzoek blijkt dat ook mannen heel weinig weten, en zij kunnen toch veel invloed hebben op hun vrouw."

Het centrum Volle Maan in Sint-Joost is een open huis. Wie meer informatie wil, kan bellen naar het nummer 02-229.25.58 of surfen naar de website expertisecentrum-vollemaan.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?