De politie vlakbij Zwarte Vijvers in Molenbeek

211 arrestaties en 19 wagens in brand gestoken

© Belga - BRUZZ
01/01/2020
Updated: 01/01/2020 13.32u

In Brussel hebben er op oudejaarsavond 185 administratieve en 26 gerechtelijke arrestaties plaatsgevonden. Dat blijkt uit de definitieve balans van de zes politiezones op nieuwjaarsdag. Het ging voornamelijk om inbreuken op openbaar dronkenschap en om het verstoren van de openbare orde. Daarnaast werden er 75 vuilnisbakken in brand gestoken, en werd de politie 19 keer opgeroepen voor voertuigen die in brand stonden.

De administratieve arrestaties kunnen nog omgezet worden in gerechtelijke als er overtuigende bewijzen aan het dossier worden toegevoegd.

De arrestaties vonden voornamelijk plaats in de zones Brussel-West, Brussel-Elsene, Brussel-Zuid en in mindere mate in Brussel-Noord. De meeste aanhoudingen gingen over openbaar dronkenschap of het verstoren van de openbare orde. Een aantal mensen werd opgepakt voor het in brand steken van vuilnisbakken of het gooien van projectielen naar bussen, auto's of voertuigen van de politie.

Volgens politiewoordvoerder Olivier Slosse is de samenwerking tussen de politie en brandweer goed verlopen. "De brandweer heeft in alle veiligheid kunnen werken. Het zijn indrukwekkende cijfers, maar de politie is op verschillende plaatsen snel tussengekomen. De problemen hebben niet de tijd gekregen om op een plaats te escaleren. We hebben de indruk dat we erin geslaagd zijn te voorkomen dat de situatie ontaardde, zoals vorig jaar."

Ook de brandweer laat weten dat de samenwerking met de ordediensten vlot is verlopen. "Onze collega's op het terrein gaven geen enkele melding voor feiten van ongewenst of gewelddadig gedrag", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. De brandweer moest in totaal 112 keer uitrukken tijdens oudejaarsnacht, waarvan 103 keer op de openbare weg.

Wel meldt de politie spanningen op verschillende plekken in het Gewest. Het gaat om onder meer de Lemonnierwijk in Brussel-Stad, Kuregem en Zwarte Vijvers in Molenbeek. In die laatste buurt werden vorig jaar verschillende winkels geplunderd, dus was de politie nu aanwezig met honden om samenscholingen van grote groepen te verhinderen.

In Molenbeek werd al vroeg een wagen in brand gestoken. Een scooter volgde even later. In Vorst werd nog een wagen in brand gestoken rond 23.30 uur, meldt Het Laatste Nieuws. In totaal gingen 19 wagens en twee scooters in vlammen op, waarvan er vijftien zeker waren aangestoken, aldus de politie.

Verder meldt de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB nog een reeks incidenten. Zo werd er rond 00.22 uur aan de halte Ieper met projectielen gegooid naar een tram, waardoor de ramen zijn gesneuveld. Daarbij moesten de hulpdiensten niet tussenkomen, zo zegt Slosse aan BRUZZ, dus raakte niemand gewond.

Er werd nog graffiti gespoten op twee metrostellen aan station Erasmus, er werd een bushokje vernield op het Sint-Pietersplein in Ukkel en een politiewagen kwam om een nog onbekende reden op de tramsporen terecht ter hoogte van het Raadsplein.

De politie in Molenbeek

carrefour

In het centrum werd een glazen deur van een Carrefour-winkel ingeslagen. De politie pakte twee mensen op.

Ook in Vorst werd een auto in brand gestoken

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , oudejaarsavond , oudejaarsnacht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni