213 aanhoudingen na WK-match Frankrijk-Marokko

Frank Hoornaert
© Belga
15/12/2022
Updated: 15/12/2022 14.23u

De Brusselse politie heeft bij de rellen na de wedstrijd tussen Frankrijk en Marokko 209 administratieve aanhoudingen en vier gerechtelijke aanhoudingen verricht. "Het merendeel van de personen werd aangehouden ter hoogte van het kruispunt van de Lemonnierlaan met de Zuidlaan", zegt Ilse Van de keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. Eerder ging het nog om een honderdtal arrestaties.

Meteen na het einde van de wedstrijd werden de Zuidlaan richting Anderlechtsepoort, de Poincarélaan vanaf de Ninoofsepoort en de Hallepoorttunnel richting Zuid preventief afgesloten voor het verkeer. Van een uitgelaten sfeer was ditmaal geen sprake onder de Marokkaanse supporters. In de buurt van de Lemonnierlaan, waar het volk de vorige keren toestroomde om te vieren, sloeg de sfeer nu onmiddellijk om.

De haag van buurtbewoners in groene hesjes kon de gemoederen niet bedaren. De relschoppers richtten hun vuurwerk richting de vrijwilligers en richting de ordediensten. Ze staken ook vuilnis dat op straat stond in brand. Ter hoogte van de zone Lemonnier-Zuid werd een groep van 120 personen ingesloten om een kat-en-muisspel te vermijden.

De volkstoeloop bleef dus uit, maar het was wel op verschillende plaatsen onrustig. Naast de zone Lemonnier-Zuid in Brussel, werd de orde ook verstoord in de Liedekerkestraat en Verbiststraat in Sint-Joost-ten-Node, op de Gentsesteenweg en aan Zwarte Vijvers in Sint-Jans-Molenbeek en op de Jamarlaan en de Poincarélaan in Anderlecht. Heel veel personen gebruikten daarbij opnieuw pyrotechnisch materiaal.

"De aanhoudingen vonden plaats omwille van ordeverstoring, opzettelijke vernielingen aan twee politievoertuigen en het bezit van "cobra"-vuurwerk dit terwijl het privébezit en privégebruik hiervan is verboden in België", verduidelijkte politiewoordvoerster Van de Keere al iets na middernacht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni