235 extra camera's voor Brussel en Elsene

© brusselnieuws.be
11/09/2009
De politiezone Brussel-Elsene krijgt er tegen 2012 235 camera's bij. Met de installatie is een investering van 8 miljoen euro gemoeid. Hier vindt u alle camera's op een kaart.

Vandaag staan er al ruim honderd camera's in de politiezone. Vanaf 2010 komen er in Brussel en Elsene 235 nieuwe exemplaren bij. Geen analoge, zoals nu, maar digitale. De moderne camera's roteren over 360°, en kunnen minstens 20x inzoomen.

"Toen Joe Van Holsbeek in het Centraal Station werd aangevallen, waren de eerste beelden van een slechte kwaliteit. We hopen met deze technologische vooruitgang alles beter en scherper te kunnen bekijken," zegt korpschef Guido Van Wymersch.

De wijkcommissariaten zullen de beelden van hun eigen camera's op hun computers kunnen bekijken en zijn minder afhankelijk van de centrale videokamer. De plaatselijke agenten zullen dus efficiënter kunnen optreden.

Multifunctioneel
De nieuwe camera's moeten de politie bijstaan bij verschillende opdrachten. De agenten zullen er zowel de verkeersknopen mee analyseren, als manifestaties volgen, criminaliteitsanalyses uitvoeren en de bewaking van belangrijke sites in de hoofdstad versterken.

Bovendien kunnen operatoren de digitale veiligheidscamera's zo programmeren dat ze in actie schieten als een afgebakende zone wordt betreden. "We kunnen een gebied omlijnen. Als daar iets beweegt, gaat de computer een signaal geven."

Privacy
Volgens de politie zouden de extra camera's geen privacyproblemen opleveren. Privéwoningen begluren zou technisch uitgesloten zijn.

Aan de uitbreiding van het camerapark hangt een prijskaartje van 8 miljoen euro ofwel 34.000 euro per camera, vast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie