26 Randburgemeesters ongerust over vliegtuiglawaai

© brusselnieuws.be
13/08/2014

De ongerustheid over het vliegtuiglawaai neemt toe in de Rand. Ondertussen hebben al 26 burgemeesters zich aangesloten bij een oproep om de overlast billijk te verdelen.

Begin deze maand reageerden de burgemeesters van Hoeilaart en Wemmel al verbolgen op de beslissing van de rechter van eerste aanleg om een deel van het zogenaamde plan-Wathelet te schrappen. Dat houdt in dat twee vliegtuigroutes die boven Brussel lopen, niet meer gebruikt mogen worden. De federale regering kreeg drie maanden om een oplossing te vinden.

In de Rand maakt men zich echter zorgen dat dit op korte termijn zal leiden tot een toename van het aantal overvluchten. Ondertussen sloten al 26 burgemeester zich aan bij een oproep aan de Vlaamse en federale regering. Zij vrezen dat de beslissing van de rechter "dreigt te leiden tot een aanzienlijke toename van de lawaaihinder boven de Vlaamse Rand”, klinkt het in een mededeling. “We vrezen dat hierdoor het delicate maatschappelijke draagvlak voor de luchthaven, die een cruciale economische hefboom is voor de regio en het land, dreigt verloren te gaan."

De burgemeesters willen een terugkeer naar het plan-Schouppe “waarbij logisch preferentieel baangebruik gehanteerd werd, en met uitwaaiering van de vluchtroutes. Enkel op die manier kan de rust in de wijde omgeving rond de luchthaven terugkeren en wordt rechtszekerheid hersteld.” Ze vragen ook in de toekomst rechtstreeks bij het luchthavenbeleid betrokken te worden.

De oproep wordt door de plaatselijke gezagsdragers opgestuurd naar de partijvoorzitters en de federale onderhandelaars Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V).

De burgemeesters die de oproep ondertekenden zijn die van de gemeenten Affligem, Asse, Beersel, Begijnendijk, Bertem, Dilbeek, Galmaarden, Grimbergen, Halle, Huldenberg, Kapelle-op-den-Bos, Kampenhout, Kortenberg, Machelen, Merchtem, Overijse, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst. Het is eerder uitzonderlijk dat zovele gemeenten in de Rand aan hetzelfde zeel trekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni