26 vrouwennamen voor nieuwe straten en pleinen in Brussel-Stad

© Wikipedia

Het College van de stad Brussel heeft donderdag een lijst met 26 vrouwennamen voorgesteld die 'bij voorrang' zullen gegeven worden aan nieuwe straten en pleinen. De in juni vermoorde Britse politica Jo Cox wordt nadrukkelijk vermeld. 'Binnenkort zal een symbolische plaats in de hoofdstad haar naam dragen.'

De bedoeling van de lijst is om straten en pleinen vrouwelijker te maken. Het gaat in eerste instantie om mogelijke namen voor nieuwe straten en pleinen, maar uitzonderlijk kan er ook uit geput worden om historische locaties te herbenoemen. 

Jo Cox
Het initiatief gaat uit van eerste schepen Alain Courtois (MR) en schepen voor Gelijke Kansen Mohamed Ouriaghli (PS). In een persbericht dat zij uitstuurden, hebben ze vooral aandacht voor één naam, die van de Britse politica Jo Cox. 

"Op 16 juni 2016 werd mevrouw Jo Cox, lid van het Lagerhuis, op een brutale wijze vermoord voor haar politieke standpunten, onder meer over de rechten van vrouwen en vluchtelingen," klinkt het in het persbericht.

"De autoriteiten van de stad Brussel willen hulde brengen aan Jo Cox om haar politieke strijd verder te zetten, onder andere ten voordele van de Europese integratie. Binnenkort zal een symbolische plaats in de hoofdstad haar naam dragen, zij die een deel van haar leven in Brussel heeft gewoond."

Lijst
De andere namen op de lijst zijn gerangschikt in vijf categorieën. Daarnaast worden ook nog Isala Van Diest, Hélène Dutrieu, Régine Karlin en Gabrielle Vincent vernoemd.

  • Politici: Marie Parent, Léonie La Fontaine, Huda Sharawi, Anna Zingha, Gabrielle Petit
  • Kunstenaressen: Anna Boch, Marie Howet, Berthe Art, Alice Piette – Van Buuren, Yolande Uyttenhove, Suzy Falk, Chantal Akerman
  • Sportvrouwen: Claire Guttenstein, Jenny Marie Béatrice Addams
  • Wetenschapsters: Marguerite Massart, Claire Préaux, Lise Meitner, Hélène Antonopoulos
  • Schrijfsters: Marie-Thérèse Bodart, Madeleine Bourdouxhe, Marguerite Coppi

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?