27 Belgen krijgen nog altijd 'Hitler'-pensioen

© Photonews
| Olivier Maingain (archiefbeeld)

75 jaar na de Tweede Wereldoorlog krijgen 27 hoogbejaarde Belgen nog altijd een aanvullend pensioen uit Berlijn wegens "trouw, loyaliteit en gehoorzaamheid". Dat is hen in 1941 zo gegarandeerd door Adolf Hitler zelf.

Dat schijft de krant De Morgen dinsdag.

De Kamercommissie Buitenlandse Zaken buigt zich over een resolutie die werd ingediend door Olivier Maingain (Défi) en twee PS-verkozenen. Daarin roepen ze de regering op "dit probleem dringend diplomatiek aan te pakken".

Nog 27 van 38.000 Belgen

Van de 80.000 Belgen die na de oorlog werden veroordeeld wegens collaboratie genoten er volgens De Coninck zo'n 38.000 van een aanvullend nazioorlogspensioen. De meeste rechthebbenden zijn intussen overleden.

"Bijna 70 jaar lang zijn door de Duitse Länder aanvullende pensioenen uitbetaald", zegt onderzoeker Alvin De Coninck van de groep Herinnering, een vereniging van overlevenden en nabestaanden van de naziconcentratiekampen.

Oostkantons en Elzas

"De bevoorrechten waren inwoners van de Oostkantons en de Elzas, die na de inval door de nazi's de Duitse nationaliteit kregen, maar ook Belgen die tijdens de oorlog toetraden tot de Waffen SS. Ik stoot op aanvullende pensioenen van 425 tot 1.275 euro per maand", zegt De Coninck.

"Jaren in een Belgische cel als gevolg van een straf voor collaboratie wordt beschouwd als arbeidsduur. Terwijl Belgen die tijdens de oorlog als dwangarbeider in Duitsland moesten gaan werken na de oorlog een schadevergoeding kregen van 50 euro per maand."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?