29-jarige Brusselaar verdronken in een vijver bij Charleroi

© Jean Pierre Pron / Flickr
| De Brusselaar ging zwemmen in de vijver van Pircha in Gosselies, een deelgemeente van Charleroi, maar kwam niet meer levend boven.
Updated: 04-08-2022 - 17:51

Hulpdiensten hebben donderdag het lichaam teruggevonden van de 29-jarige Brusselaar die woensdag verdronk. Dat gebeurde in de vijver van Pircha, in het voormalige mijngebied van Gosselies bij Charleroi. De politie laat weten dat de man niet of onvoldoende kon zwemmen. Dezelfde dag verdronk ook een jonge Vlaming in een steengroeve van Gralex in dezelfde regio.

Donderdag werd het levenloze lichaam aangetroffen van de Brusselaar, bevestigt politiewoordvoerder van de zone Charleroi, David Quinaux aan BRUZZ. Autopsie moet de precieze doodsoorzaak uitwijzen. Het lijkt erop dat de persoon onvoldoende kon zwemmen. Quinaux, wijst er ook op dat er op de bodem van de waterplas veel planten groeien, waarin iemand verstrikt kan raken die het water niet kent.

Op dezelfde dag verdronk ook een jongeman van negentien jaar in de steengroeve Gralex in Mont-sur-Marchienne, een deelgemeente van Charleroi op nog geen twintig kilometer van Gosselies. Volgens Quinaux gaat het om een 19-jarige jongen uit Vlaanderen. Mogelijk werd de koudeschok hem fataal, nadat hij een hoge duik maakte en zijn lichaam een grote temperatuurschok ervoer.

'Eén dode per jaar'

"Eén dode per jaar in Charleroi, dat is ons gemiddelde van de afgelopen twintig jaar," zegt Quinaux. "We doen aan preventie, we hebben ook al contact opgenomen met de Antwerpse en Brusselse politie voor meer samenwerking."

Op beide plekken waar de fatale ongevallen plaatsvonden, is zwemmen verboden. "Als we genoeg personeel hebben, doen we evacuaties. Maar daar hebben we echt de mankracht niet voor. Het verbod werkt niet in België, de mensen houden zich er niet aan. Men moet nadenken over andere oplossingen voor deze voormalige mijngebieden: bepaalde sites gaan uitbaten, bijvoorbeeld. Zo wordt het aangenaam voor iedereen," zegt Quinaux.

Op dit moment is zwemmen in open water in Wallonië overal verboden, tenzij anders aangegeven. Wie het verbod negeert, riskeert boetes tussen de 50 en 350 euro.

Uit een eerste vaststelling van de politie bleek dat Brusselaar 25 jaar was, maar dat klopt niet. Het gaat om de 29-jarige Lay Kalenga Mshika.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?