30 Brusselse restaurants breken met plastic rietjes

© Facebook What About Waste
| De metalen rietjes van What About Waste.

In zo'n 30 Brusselse restaurants zijn plastic rietjes verleden tijd. Ze worden vervangen door een metalen, herbruikbare variant. Organisatie What About Waste moedigt andere restaurants aan ook de overstap te maken.

Eerder dit jaar raakte bekend dat Brussels minister voor leefmilieu, Céline Fremault (CDH), een verbod op het gebruik van plastic rietjes in Brussel wil invoeren. Een beslissing is nog niet gevallen, maar toch zijn er al verschillende horecazaken in de stad die de overstap naar meer ecologische varianten maken.

Dat idee wordt aangemoedigd door What About Waste, de organisatie opgericht door Fanny Everard. Zij richten zich tot horecazaken om ze te overtuigen gebruik te maken van rietjes gemaakt van inox. Ze zijn momenteel vooral actief in Brussel, maar willen het initiatief ook bekend maken in andere steden: "Op Instagram krijgen we veel berichten van zaken uit Antwerpen en Gent die ook geïnteresseerd zijn. We zijn dan ook van plan om uit te breiden naar andere regio's," zegt Everard aan BRUZZ.

"Veel ecologischer"

Refresh in Elsene is één van de 30 restaurants die werden overtuigd door What About Waste: "Plastic rietjes stroken niet met onze filosofie van een duurzame keuken. Daarom zijn we overgeschakeld naar de metalen variant, dat is veel ecologischer."

Ook Chyl, in het centrum van de stad, is enthousiast over het project: "De rietjes gemaakt van inox passen volledig binnen onze biologische aanpak. Ze zijn dan ook te koop in onze winkel die zich naast het restaurant bevindt."

De klanten zijn ook te vinden voor de herbruikbare rietjes, al stellen sommigen zich vragen bij de hygiëne: "De meeste klanten zijn positief, al vragen sommigen zich af of de rietjes aan de binnenkant wel goed zijn schoongemaakt. Bij deze wil ik zeggen dat ze wel degelijk grondig proper worden gemaakt, natuurlijk (lacht)," laat Chyl aan BRUZZ weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?