300.000 euro voor renovatie fontein Vismet

BVR
© BRUZZ
10/10/2017

Het grote waterbekken op de Vismet wordt gerenoveerd. Dat is nodig omdat de boorden van het bassin elk jaar schade oplopen door Winterpret. Opvallend: niet Winterpret-organisator Brussels Major Events, maar de Stad Brussel betaalt de 300.000 euro herstelkosten.

Het gaat om de Anspachfontein, aan de kant van de Varkensmarkt. De blauwe deksteen die het waterbekken daar omzoomt, is beschadigd. Dat komt doordat men er tijdens de opbouw van de kerstmarkt met vorkheftrucks op en tegen rijdt. De blauwe stenen verschuiven, en breken uiteindelijk.

De lange zijde langs de Brandhoutkaai is het dringendst aan vervanging toe. Daarvoor trekt de Stad Brussel nu 96.000 euro uit. Die werken beginnen in 2018. Later volgen de drie andere zijden. Alles samen kost dat de Stad 300.000 euro.

'Potje breken, potje betalen'
“Ik vind het raar dat Brussel Major Events de schade die zij veroorzaken niet betaalt”, zegt gemeenteraadslid Marie Nagy (Défi). “Zij organiseren Winterpret. Hebben zij dan geen verzekering die instaat voor toegebrachte schade?”

Daarnaast vindt ze het niet correct dat schepen voor Stedenbouw Coomans-De Brachène (MR) de hele renovatie in verschillende opdrachten onderverdeelt. “Zo blijft de Stad Brussel onder de 135.000 euro per opdracht”, zegt ze aan BRUZZ. “Daardoor is een procedure mogelijk zonder voorafgaande bekendmaking. Tegelijk wordt de ware kostprijs van de renovatie, maar liefst 300.000 euro, verdoezeld.”

Veiligheid
Schepen voor Stedenbouw Coomans-De Brachène ziet dat anders. Op de gemeenteraad maandag zei hij dat het om veiligheidsoverwegingen gefaseerd verloopt. “We willen geen infiltraties in de metro onder het plein”, zei hij toen. Gevraagd naar meer uitleg zegt zijn kabinet dat ze eerst willen beginnen met de meest beschadigde kant, als test om te zien hoe het loopt.

Op dit moment bestudeert men wat de renovatie precies moet inhouden, waarna de opdracht concreet vorm krijgt. De werken starten ergens in 2018. Een precieze startdatum is er nog niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni