31 miljoen voor renovatie Vlaamse gebouwen Martelaarsplein

© Goele De Cort

De noodzakelijke renovatie van drie gebouwen van de Vlaamse regering aan het Martelaarsplein in Brussel zal naar schatting 31 miljoen euro kosten. De Vlaamse regering koos voor het goedkoopste scenario van de drie mogelijkheden die in een haalbaarheidsstudie werden opgelijst.

Na de renovatie zouden de gebouwen zes kabinetten huisvesten, waaronder dat van de minister-president. Dat blijkt uit een document op de website van de Vlaamse regering.

De drie gebouwen - de nummers 7 en 19 aan weerszijden van het Martelaarsplein en Kreupelenstraat 2 - werden begin jaren negentig voor het laatst grondig gerenoveerd. Er zijn dringend nieuwe ingrepen nodig om ze energiezuiniger te maken, beter te beveiligen en toegankelijker te maken (voor bijvoorbeeld mensen met een beperking).

Uit drie voorliggende scenario's koos de Vlaamse regering het "bescheiden" scenario. Dat is het meest gunstige scenario op het vlak van kostprijs (31.015.888 euro inclusief btw, studiekosten en onvoorziene kosten) en planning.

De renovatie zou dan in de periode 2020-2024 uitgevoerd worden. Volgens het gekozen scenario zou de Vlaams minister-president op Martelaarsplein 19 blijven. Hij zou er ook een privéappartement hebben. Er zouden drie kabinetten komen op Martelaarsplein 7 en twee in Kreupelenstraat 2.

Het is de bedoeling het energieverbruik van de gebouwen te verlagen tot bijna BEN-niveau (BEN staat voor bijna-energieneutraal). Tijdens de renovatiewerken zullen de bewoners tijdelijk moeten verhuizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?