22/03

32 bomen in Zoniënwoud om slachtoffers aanslagen te herdenken ingehuldigd

© Carlo Cressato

In het Zoniënwoud zijn dinsdag de 32 berken ingehuldigd, die er eerder aangeplant zijn om de slachtoffers van de aanslagen op 22 maart te herdenken. Landschapsarchitect Bas Smets gaf de herdenkingsplaats vorm.

Bij de aanslagen op 22 maart in het metrostation Maalbeek en de luchthaven van Zaventem kwamen 32 mensen om. Brussels minister van Leefmilieu, Céline Frémault (CDH), besliste om een herdenkingsplek met 32 berken in te richten in het oostelijk deel van het Zoniënwoud. 

In het midden van een open plek duikt plots een perfecte cirkel van 32 berken op. Elke boom staat op exact op eenzelfde afstand alsof het mensen zijn die hand in hand een kring vormen. "We kozen voor berken, omdat het een boom is die het leven symboliseert. Na een brand is het bijvoorbeeld de berk die als eerste opnieuw groeit", vertelt ontwerper Bas Smets. Binnenin de ronde van bomen vormen 32 elementen van blauwe steen, die elk zo'n 800 kg wegen, opnieuw een perfecte cirkel. Een deel van de stenen ligt slechts vijf centimeter boven de bodem, maar aan de andere kant steken ze 40 centimeter uit en kunnen ze dienen als zitbank of uitkijk over de kleine vallei naast het monument.

Het beekje in die vallei leidt rechtstreeks naar de Hoefijzervijver in het bos, waar je over de brug wandelt om het monument te bereiken. "De oversteek van de brug kan je zien als de oversteek van de Styx-rivier uit de Griekse mythologie", aldus Smets.

Op 24 maart volgt er in intieme kring een bezoek met de slachtoffers en hun naasten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?