32 procent meer arbeidsongevallen bij Net Brussel

De werknemers zijn het er niet mee eens dat ze voortaan met twee het werk moeten doen voor drie personen (archiefbeeld).

In 2017 zijn er onder de Brusselse vuilnismannen 32 procent meer arbeidsongevallen dan in 2016. Dat zegt de vakbond VSOA. Doordat vuilnismannen drie in plaats van twee rondes per dag draaien, zijn ze oververmoeid, wat tot meer ongevallen leidt, stelt de bond. De bevoegde staatssecretaris relativeert.

Op 1 januari 2017 werd de hervorming van de Brusselse afvalophaling van kracht. In plaats van de ene week blauwe en de andere week gele zakken op te halen, worden nu elke week de twee soorten opgehaald. Daarenboven verdwenen de avondlijke ophalingen en werd de oranje zak met voedselafval uitgebreid naar het hele gewest.

Die hervorming heeft effect op het aantal arbeidsongevallen, stelt de liberale vakbond VSOA. Die vergeleek de periode van januari tot oktober 2016, dus voor de hervorming van de ophaling, met die van januari tot oktober 2017. Ze stelde een toename vast van 32 procent. Ook het aantal verkeersongevallen steeg volgens diezelfde bond met 32 procent, schrijft Le Soir.

Dat cijfer wordt niet tegengesproken door het kabinet van bevoegd staatssecretaris Falida Laanan (PS), maar ze zegt dat wel te willen relativeren. Er zijn misschien meer arbeidsongevallen, maar er kwam ook meer personeel bij. In 2017 heeft Net Brussel 113 werknemers extra aangeworven (goed voor een personeelstoename van 5 procent, nvdr).

Hoge werkdruk

Volgens de liberale vakbond de toename van de werkdruk rechtstreeks te wijten aan de hervormde afvalophaling. Vuilnismannen moeten nu drie rondes per dag doen in plaats van twee, en de rondes zijn langer. Daardoor zijn de werknemers vermoeid, stelt de bond, wat tot meer arbeidsongevallen leidt.

Een ander gevolg is dat vuilniszakken soms vergeten worden, waardoor ze veel langer in de straten blijven liggen dan gepland.

Laanan laat weten de ophaling nog te willen verbeteren, zonder echter aan de essentie van de hervorming te raken. Michel Piersoul van de VSOA spreekt dan weer van harde acties als die hervorming niet wordt teruggedraaid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?