32.000 onbetaalde parkeerboetes in Anderlecht

De gemeente Anderlecht zit met 32.000 onbetaalde parkeerboetes. Door wanbeleid, meent gemeenteraadslid Walter Vandenbossche (CD&V-oppositie). Schepen van Mobiliteit Mustapha Akouz (PS) wil de wanbetalers in het buitenland gaan zoeken.

Het parkeerbeleid van Anderlecht faalt volgens Vandenbossche op vele vlakken. "Het niet betalen van boetes is een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid," klinkt het.Vandenbossche heeft een advocaat onder de arm genomen om het parkeersbeleid juridisch aan te vechten. Hij wil ook bijstand verlenen aan mensen die zelf een bezwaarschrift willen indienen.

Advocaat Myriam Van Varenbergh meent dat er wel degelijk juridische grond is om het parkeerbeleid aan te vechten. De taalwetgeving wordt niet gerespecteerd, en de informatie op de parkeerbon over het aanvechten van een boete is verkeerd, zegt ze.

Vandenbossche is een notoir tegenstander van het Anderlechtse parkeerbeleid. Hij heeft daarover al herhaaldelijk zijn gal gespuwd op de gemeenteraad en startte vorig jaar zelfs een petitie tegen het nieuwe parkeerreglement. "Het gemeentelijke parkeerbeleid is alleen bedoeld om de gemeentelijke financiën te spijzen," klonk het toen.

'Parkeerregels zijn er voor iedereen'
Schepen van Mobiliteit Akouz wil ondertussen de strijd tegen wanbetalers opvoeren, weet tvbrussel. De 32.000 onbetaalde boetes zijn meestal van buitenlanders. De gemeente neemt een Londense firma onder de arm om buitenlandse nummerplaten te traceren. Anderlecht volgt daarmee het voorbeeld van Etterbeek en een aantal Vlaamse steden.

"We moeten tonen dat de parkeerregels er voor iedereen zijn, voor Belgen én voor buitenlanders," zegt de schepen.

Studies wijzen uit dat 50 tot 90 procent van de buitenlandse wanbetalers na aanmaning wel betalen. Anderlecht hoopt op 500.000 tot 1 miljoen euro extra inkomsten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?