33 Brusselaars kregen gestolen fiets terug via Facebookpagina

© Bart Dewaele
| Fietsen in het centrum van Brussel

De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene kampt al jaren met een groot fietsendiefstalprobleem. Sinds 2019 schakelt de zone de Facebookpagina Veloflic PolBru in als alternatief hulpmiddel. In 2021 konden via de pagina 33 gestolen fietsen terugbezorgd worden aan hun rechtmatige eigenaars.

De Facebookpagina Veloflic PolBru dient sinds 2019 als een alternatief hulpmiddel voor slachtoffers van fietsdiefstallen. De pagina werd opgericht als antwoord op het stijgende aantal fietsdiefstallen in Brussel. Na een aangifte te hebben gedaan van de diefstal, kunnen slachtoffers contact opnemen met Veloflic PolBru om de gestolen fiets te signaleren.

De politie gebruikt de pagina ook voor meldingen van teruggevonden fietsen. In 2021 plaatste de pagina maar liefst 250 berichten over gevonden fietsen. In totaal werden 33 gestolen fietsen terugbezorgd.

De Facebookpagina telt 7.000 volgers en de posts bereiken gemiddeld 10.000 mensen.

Moedeloosheid

Officieel worden er in de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene per dag gemiddeld 4 tot 5 fietsdiefstallen aangegeven, maar in werkelijkheid zouden dat er eerder 10 tot 15 zijn. Dit verschil tussen officiƫle aangiftes en werkelijke diefstallen zou door de moedeloosheid van de slachtoffers komen. Slachtoffers van fietsdiefstallen doen vaak geen aangifte omdat ze denken dat dit weinig teweeg zal brengen. Volgens de politie is dat onterecht.

De politie raadt aan om aangifte te doen bij diefstal en om nadien contact op de nemen met de pagina Veloflic PolBru. Die kan onder meer helpen wanneer je je gestolen fiets vindt op een tweedehandswebsite.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?