Samusocial winteropvang daklozen straatbewoners stapelbedden

340 extra opvangplaatsen bij Samusocial

Thijs Roelen
© BRUZZ
13/12/2018

Daklozenorganisatie Samusocial heeft vanaf donderdagavond plaats voor 40 extra alleenstaande mannen in het centrum aan de Poincarélaan. Binnen enkele dagen worden elders ook nog 300 bedden toegevoegd, meldt de organisatie.

Afgelopen weekeinde opende het Rode Kruis al een opvangplaats van de tweede lijn in de Europese Wijk voor 250 daklozen, omdat bij Samusocial alle bedden bezet waren. Samusocial gaat nu de eigen capaciteit ook verhogen.

“Woensdagavond hebben we 30 mensen moeten weigeren”, zegt woordvoerster Marie-Anne Robberechts. “Daarom hebben we het wintercoördinatiecomité gevraagd om meer bedden.” De extra bedden zullen beschikbaar zijn voor alleenstaande mannen, in het centrum aan de Poincarélaan.

Met de beloofde 300 extra bedden zou Samusocial voortaan 1.237 opvangplaatsen kunnen aanbieden, verspreid over drie centra

Bovendien zullen er binnen enkele dagen nog ergens 300 bedden beschikbaar gesteld worden. “Waar en voor wie die plaatsen zullen zijn, moet nog besproken worden”, aldus Robberechts. “Maar het gaat zeker lukken om die op korte termijn te realiseren.”

In totaal zou Samusocial dan 1.237 daklozen onderdak kunnen bieden, verspreid over drie centra. Tijdens de zomer zijn er 387 bedden, die tijdens de winter worden aangevuld met 500 extra. Daar komen nu nog de 40 bedden in de Poincarélaan bij, en de 300 op een nog onbekende locatie.

Nog geen nieuwe directeur en naam

Over de nieuwe directeur van Samusocial is nog geen nieuws. Aurélien Doffigny kondigde in september plotseling zijn ontslag aan, omdat hij een andere job gevonden had. Doffigny was nog maar pas gestart als directeur, direct na het schandaal rondom de zitpenningen. “We zijn bezig met de procedure”, aldus Robberecht, die inschat dat de definitieve aanstelling nog enkele weken op zich zal laten wachten.

De verwachting is tevens dat de lancering van een nieuwe naam voor de organisatie pas daarna zal gebeuren. De naamsverandering werd in de zomer van 2017 al aangekondigd, om met een schone lei te kunnen beginnen na het zitpenningenschandaal. Beide dossiers zijn niet gelinkt, verzekert Robberecht.

Wellicht kan een nieuwe naam ook een nieuwe impuls zijn voor de fondsenwerving van de organisatie die noodhulp voor thuislozen aanbiedt. Na het zitpenningenschandaal halveerde het bedrag dat maandelijks aan giften werd gedoneerd van zo’n 34.000 tot 17.000 euro. Een herstel is voorlopig niet in zicht. “Maar de daling is wel gestopt”, besluit Robberecht.

Aurélien Doffigny

| Oud-directeur Doffigny kondigde in september zijn ontslag aan.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Samusocial, Samusocial, Winteropvang

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni