371 klachten tegen agenten politiezone Brussel-West

© brusselnieuws.be
14/03/2013
De politiezone Brussel-West heeft vorig jaar 371 klachten ontvangen omtrent politie-interventies. Bij 21 klachten was er politiegeweld in het spel. Een van de klachten heeft geleid tot een veroordeling van een agent.

De cijfers staan in Le Soir en La Capitale en kwamen aan het licht door de vraag van Molenbeeks gemeenteraadslid Jamel Azaoum (PS) aan burgemeester Françoise Schepmans (MR) en korpschef Johan De Becker.

Hij stelde zich vragen bij het gewelddadige optreden van de politie bij de arrestatie van de 14-jarige Moad in Molenbeek.

Onderzoek
Niet alleen gewelddadige interventies liggen aan de basis van deze klachten. "Er zijn mensen die klagen over de slechte ontvangst door de politieagenten op het politiekantoor", zegt Julie Mampuy, woordvoerster van de politiezone Brussel-West aan brusselnieuws.be.

"Anderen vonden dan weer dat de handboeien te hard aangespannen werden bij hun arrestatie."

Bij elke klacht start de politie een intern onderzoek op. "We stellen ook een pv op die we doorsturen naar het parket. Zij kunnen dan beslissen om verdere onderzoeksdaden te stellen", aldus Mampuy.

"Daarnaast kunnen de mensen zich ook nog richten tot de mensen van het Comité P, die op hun beurt een derde onderzoek starten. Op basis van het resultaat van al deze onderzoeken neemt de politiezone maatregelen."

Veroordeling
Van de 371 klachten tegen politiemensen die de politiezone ontving, werd een agent effectief veroordeeld. "Deze agent is ondertussen in beroep gegaan tegen de uitspraak en deze zaak is nog steeds lopende", zegt de woordvoerster. "Maar laat het duidelijk zijn dat we geen cowboys in onze ploeg dulden."

Door het vrijgeven van deze gegevens wil de politiezone aantonen dat ze goed werk levert. "We nemen alle cijfers, ook het aantal klachten, op in ons jaarverslag. Zo houden we de cijfers niet intern", aldus Mampuy.

De politiezone Brussel-West voerde vorig jaar 63.000 interventies uit. Tijdens deze interventies werden 3.000 arrestaties verricht en 900 personen ter beschikking gesteld van het parket. Op dat vlak is de zone de tweede meest actieve in het Brussels gewest, na de zone Brussel Hoofdstad Elsene.

De zone West omvat de gemeenten Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Ganshoren en Jette.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni