OCMW Etterbeek armoede
© Saskia Vanderstichele

38 procent Brusselaars op de rand van armoede

RVE
© BRUZZ
13/10/2016

Maar liefst 38 procent van de Brusselaars loopt “een risico op armoede of sociale uitsluiting”. Dat blijkt uit de Welzijnsbarometer 2016 van het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn Brussel-Hoofdstad. Een klein derde moet effectief rond zien te komen met een inkomen onder de armoedegrens.

De welzijnsbarometer belicht ieder jaar de armoedethematiek in het Brussels Gewest. Ook dit jaar, in de 12de editie, toont de barometer dat armoede nog steeds een groot probleem is in het Gewest. Zo loopt 38 procent “een risico op armoede of sociale uitsluiting”. 29,7 procent moet ook echt rond zien te komen met een inkomen onder de armoedegrens.

Dat laatste cijfer is vergelijkbaar met andere Belgische steden, zoals Antwerpen of Charleroi. Maar als we de vergelijking doortrekken naar de gewesten, ziet het er niet goed uit voor Brussel. In Vlaanderen verdient ‘maar’ 10,3 procent een loon onder de armoedegrens, in Wallonië 18,3 procent.

Het aantal leefloners in Brussel stijgt ook ieder jaar sinds het begin van de metingen. In 2005 waren het er nog 18.904, vorig jaar al 30.546.

Vooral jongeren
Armoederisico treft vooral Brusselse jongeren onder de 25 jaar. Bijna een derde van hen vindt geen job, tegenover één op vijf bij de 25-plussers.

Een belangrijke factor hierbij is de huishoudelijke achtergrond en daar blijkt de toestand penibel. Een kwart van de Brusselse kinderen groeit namelijk op dit moment op in een gezin zonder werk. Eén op zes verlaat vroegtijdig de school, waardoor ze het veel moeilijker krijgen om nadien een job te vinden.

Rijke en arme gemeenten
De cijfers hierboven zijn globaal voor het hele Gewest. Maar de ene Brusselse gemeente is de andere niet. De gemeente met de hoogste werkloosheidsgraad is Sint-Joost-ten-Node met 28 procent. Dat is meer dan drie keer zo veel als de gemeente met het minst aantal werklozen, Sint-Pieters-Woluwe, met 9 procent.

Ook het mediaan inkomen loopt ver uiteen, van een jaarlijkse 14.884 euro in Sint-Joost tot 25.280 euro in Sint-Pietsers-Woluwe. Hoe armer de gemeente, hoe groter ook de kans op schoolachterstand. Ook hier is Sint-Joost een uitschieter met 27 procent van alle min-18-jarigen.

Positieve evoluties
Een positieve trend is te merken bij het aantal personen met een werkloosheidsuitkering. Die nam van 2014 op 2015 sterk af in Brussel (-9,5 procent) en dan vooral bij jongeren (-28 procent). Deze daling is te danken aan de hogere werkgelegenheid, maar ook aan een verstrenging van de toegangsvoorwaarden voor zo’n uitkering.

Ook het aandeel van de Brusselaars dat moet rondkomen met een loon onder de armoedegrens (29,7 procent) daalt licht tegenover vorig jaar (30,9 procent). Toch blijft er een nood aan aandacht voor de Brusselse armoedeproblematiek, besluit het observatorium in haar rapport. Die aandacht moet vooral uitgaan naar huisvesting, tewerkstelling, scholing, gezondheid en bijstand aan personen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni