'40 redenen om Uplace te stoppen'

© brusselnieuws.be
23/06/2011
Een negatief advies van de bouwmeester, onrealistische plannen, de afkeuring van veel omliggende gemeenten en een rotslechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Het zijn maar enkele van 40 redenen om de bouw van megawinkelcentrum Uplace niet te laten doorgaan, zegt het Interregionaal Platform voor Duurzame Economie.

Het platform bestaat zowel uit ondernemersorganisaties genre Unizo, als uit vakbonden en milieuorganisaties als de Brusselse Raad voor het Leefmilieu.

De alliantie herinnert eraan dat de aanvraag voor Uplace in de laatste rechte lijn zit.

"De stedenbouwkundige vergunning is de laatste te nemen baken voor multimiljonair Bart Verhaeghe en zijn UPLACE. Als deze vergunning verleend wordt, dan heeft de voorzitter van Club Brugge alles op zak om onder het Viaduct van Vilvoorde het grootste shoppingcenter van de Benelux te bouwen."

Uplace plant 200.000 vierkante meter 'belevenisshopping' en nog eens 225.000 m2 parking, schrijft het platform.

Het platform ziet 40 redenen, 'op basis van onafhankelijke bronnen', waarom het project voorbestemd is om te mislukken.

'Onmetelijk negatief effect'
"Wanneer we alle relevante studies, regeringsbeslissingen, adviezen, kostenramingen, verslagen en publieke uitspraken er bij nemen, komen we tot de simpele vaststelling dat er heel weinig mensen dit project eigenlijk echt steunen. Al die bronnen tonen ook duidelijk dat het UPLACE-project een onmetelijk negatief effect zal hebben op de economische ontwikkeling, de mobiliteit en de leefbaarheid tot tientallen kilometers rond het projectgebied", zegt Joost Vandenbroele van het Interregionaal Platform.

"De vorige Vlaamse regering heeft dan wel concrete afspraken gemaakt met Bart Verhaeghe, wij twijfelen of de huidige Vlaamse regering wel goed beseft waar ze mee zit opgezadeld."

In de lijst van redenen om Uplace niet te laten doorgaan vinden we onder meer een negatief advies van de Vlaamse bouwmeester en de Inspectie Financiën, bezwaren van steden als Mechelen, Leuven en Vilvoorde en een ontoereikende ontsluiting met het openbaar vervoer.

De volledige lijst vindt u in bijlage.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie , Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni