42 daklozen krijgen tijdelijke opvang in jeugdherberg in Sint-Joost

© Booking.com
| De binnenplaats van de jeugdherberg Van Gogh is opgebouwd uit een kleine tuin met een veranda.

Sinds begin april verblijven 42 daklozen in de jeugdherberg Van Gogh in Sint-Joost. Het gemeentebestuur eiste de infrastructuur op, samen met een deel van het personeel, om bij de kwetsbare groep de kans op besmetting te verkleinen. En dat verloopt goed. “Na deze periode van quarantaine willen we kijken hoe we deze mensen verder kunnen reïntegreren in de samenleving”, zegt burgemeester Emir Kir.

Op 27 maart viel de beslissing om de jeugdherberg Van Gogh in Sint-Joost-ten-Node tijdelijk om te vormen tot een opvangplaats voor daklozen. Op die manier wilde het gemeentebestuur voorkomen dat een kwetsbare groep in de samenleving zonder enige bescherming zou worden blootgesteld aan het coronavirus.

“Om dat te verwezenlijken hebben we zowel het gebouw als een deel van het personeel opgeëist. De maatschappelijk ondersteuning wordt verzorgd door medewerkers van de gemeente zelf”, legt burgemeester Emir Kir uit aan La Dernière Heure.

‘Werken aan reïntegratie’

Op 6 april kwamen de eerste daklozen in de herberg toe. Ondertussen verblijven daar zo’n 42 mensen. Het gaat om personen die op straat leven in de gemeente zelf. “Ze komen uit verschillende buurten, waaronder het Noordstation, het Rogierplein en de wijk aan de Kruidtuin”, vertelt Kir, die tevreden is met de gang van zaken in de herberg.

“Slechts een keer was er al een klacht voor nachtlawaai voor iemand die te luid was in zijn kamer. Maar verder valt vooral de toenadering tussen de daklozen en de sociaal assistenten op. Zij zijn zeven dagen op zeven met deze mensen bezig. En dat schept duidelijk een band.”

Wanneer de lockdown voorbij is, wil Kir samen met de sociale diensten bekijken hoe de daklozen opnieuw opgenomen kunnen worden in de maatschappij.

“Het is de bedoeling om een reïntegratieprogramma uit te werken. Dat moet hen van de straat halen en op weg helpen richting een volwaardige woonst”, aldus de burgemeester nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?