5 verdachten opgepakt voor mensenhandel in Schaarbeekse prostitutiewijk

© Ivan Put

De federale gerechtelijke politie van Brussel en de lokale politie Brussel Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node) heeft donderdagochtend een grootschalig crimineel netwerk van mensenhandel en prostitutie ontmanteld. Vijf verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Brussel.

Dat meldt de federale politie.

De speurders voerden verschillende huiszoekingen tegelijkertijd uit op diverse locaties in België: de schuiladressen van de verdachten, de “safehouses” waar de slachtoffers zouden zijn ondergebracht en een 30-tal ontuchthuizen in het Brusselse prostitutiekwartier die de hoofdverdachte zichzelf officieus zou hebben toegeëigend.

Die hoofdverdachte, een Nigeriaanse pooister, heeft zich de laatste jaren opgewerkt in het Brusselse prostitutiekwartier en staat aan het hoofd van een organisatie die jonge Nigeriaanse prostituees meedogenloos aanpakt.

Voodooceremonie
De meisjes worden in hun thuisland gerekruteerd en onder valse voorwendselen naar het buitenland gelokt. Nadat ze een gruwelijke voodooceremonie ondergaan waarbij ze trouw zweren aan de pooister, vertrekken ze meteen richting Europa. Tijdens hun reis worden ze vaak door de Nigeriaanse trafikanten verkracht en mishandeld. Verschillende meisjes sterven zelfs tijdens deze reis door ontbering.

Schuld
In het Brusselse prostitutiekwartier zouden meisjes gedwongen worden om zich te prostitueren voor de afbetaling van een “schuld” van 45.000 Euro. Bij ongehoorzaamheid van de meisjes of pogingen om te ontvluchten zouden de families van de meisjes in het thuisland Nigeria bedreigd, afgeperst, geslagen, ontvoerd of zelfs gedood worden.

De politie identificeerde dertig meisjes die slachtoffer zouden zijn van de pooister en haar netwerk. Tijdens de huiszoekingen werden ook een aantal geseinde en illegalen opgepakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?