'50 extra agenten nodig voor Paleis van Laken'

© monarchie.be

Om het Koninklijk Paleis in Laken te bewaken, is meer personeel nodig. Dat klaagt de socialistische vakbond aan. “Er zijn in het verleden al incidenten geweest. We kunnen gelukkig rekenen op een grote portie geluk, maar om de veiligheid te blijven garanderen zijn er zeker 50 extra personeelsleden nodig”, zegt vakbondsverantwoordelijke Marc Duplessis van ACOD.

Het Laatste Nieuws maakte maandag gewag van grove onnauwkeurigheden in de beveiliging van het paleis. Het hek dat niet meer op slot kon, de bel die niet meer werkte, en een onvoldoende verlicht terrein. Die mankementen zijn ondertussen hersteld, bevestigt vakbondsman Duplessis aan BRUZZ. “We hebben er veel voor moeten doen om het defect aan te klagen, maar uiteindelijk is het hek hersteld.”

Omdat de herstelling volgens de vakbond “onnodig veel tijd” in beslag nam, is er wel een incident geweest. Een “psychisch gestoorde man” belde aan bij het Paleis, kreeg geen antwoord, maar kon daarna gewoon het hek open duwen. Ook de bewaking merkte de man pas laat op. Volgens Duplessis dateert dat incident van vorig jaar.  

“De politieke wil om investeringen te doen ontbreekt. Die mensen moeten dringend wakker worden, en luisteren naar de noodkreet van de verantwoordelijken."

Burn-out
Neemt niet weg dat er wel degelijk een probleem is met de beveiliging, maar dan vooral op menselijk vlak. De politiedienst die instaat voor de beveiliging van het paleis is zwaar onderbemand. “Er moet dringend ingegrepen worden, want onze mensen vallen als vliegen in burn-outs”, zegt Duplessis. “Door te werken met te weinig middelen, lopen de politiemensen bijzonder gestresseerd.”

Op dit moment is de beveiliging in handen van een ploeg van een honderdtal politiemensen. “Maar die hebben ook nog andere domeinen om te bewaken. Om goed te zijn, zijn er zeker een 50-tal extra personeelsleden nodig. Dan pas wordt het haalbaar en leefbaar voor het personeel.”

Tijdelijke vervangingen of aanwervingen zijn volgens ACOD niet de oplossing. “Mensen die slechts af en toe inspringen kennen de basisprincipes of tactische principes niet. Met regelmatige vervangingen, verzwakt de veiligheid eigenlijk ook nog.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?