50-tal Koerden betogen aan justitiepaleis tegen vervolging door federaal parket

© Belga
09/05/2017

Aan het Brusselse justitiepaleis hebben zich dinsdagvoormiddag een vijftigtal Koerden verzameld om een betoging te houden. Ze protesteren tegen het feit dat het Belgische federaal parket 36 personen en vennootschappen naar de correctionele rechtbank wil laten verwijzen voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling moet zich dinsdag over het dossier buigen nadat de raadkamer in november 2016 iedereen buiten vervolging had gesteld omdat het Turks-Koerdische conflict moet beschouwd worden als een gewapend conflict. Het parket en de advocaat van Turkije gingen in beroep, waardoor de zaak op dinsdag opnieuw voorkomt.

Volgens het federaal parket zou de PKK in België en in andere West-Europese landen op grote schaal jonge Koerden ronselen. Die zouden uit hun familiale omgeving weggerukt worden en in kampen in de Oostkantons, Irak en Griekenland klaargestoomd voor de gewapende strijd. Daarnaast zou de PKK zich in België bezighouden met de aanmaak en handel in valse identiteitsdocumenten en zou ze aan fondsenwerving doen bij particulieren en handelaars, veelal onder bedreiging of met geweld. Het radiostation Mesopotamia, dat onder het televisiestation ROJ-TV in Denderleeuw valt, zou volgens het federaal parket dienst doen als operationeel PKK-communicatiekanaal.

Bij de verdachten zijn Remzi Kartal en Zubeydir Aydar, in 2010 de voorzitter en ondervoorzitter het Kurdistan National Kongress, maar ook werknemers van ROJ-TV en het bedrijf achter het televisiekanaal zelf, ROJ NV.

"België laat zich meeslepen of onder druk zetten door Turkije", zegt Orhan Kilic, woordvoerder van NavBel, de raad van de Koerdische gemeenschappen in België. "Onze mensen wordt lidmaatschap van een terreurorganisatie verweten maar het parket kan niet concreet maken wat ze precies zouden gedaan hebben. De hele vordering blijft vaag en algemeen. Het merendeel van die mensen heeft in België politiek asiel gekregen en is actief in de Koerdische gemeenschap. Dat is voor Turkije genoeg om hen als terroristen te beschouwen."

Adem Uzun, lid van het Kurdistan National Kongress, hoopt dat de uitspraak dezelfde zal zijn als vorig jaar. "Verschillende experts hebben al geoordeeld dat het om een gewapend conflict gaat, dus er blijven weinig redenen over om de beklaagden te veroordelen voor terrorisme."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni