autosalon 2016 VAB infostand fietsen

500.000 euro van Europa voor smart city-projecten

© Belga
21/01/2016

Het Brussels gewest is geselecteerd om deel uit te maken van het Europees Smart City-project 'bioTope'. Dat heeft tot doel om een platform te bouwen dat diverse bestaande en toekomstige sensor-netwerken met elkaar laat communiceren om op die manier de stad "smart" te maken.

Het is een ambitieuze poging om het internet-of-things ook op stedenbouwkundig niveau ingang te doen vinden. Drie Brusselse projecten kunnen rekenen op in totaal 575.000 euro subsidies, kondigen staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets en minister van Mobiliteit Pascal Smet woensdag aan.

Het eerste project draait rondveilige schoolomgevingen. Aan de hand van beschikbare data (wifiverbindingen, smartphones, verkeersstromen) zal nagegaan worden hoe kinderen en automobilisten zich gedragen in schoolomgevingen. De resultaten zullen tot aanbevelingen leiden rond de aanpak van schoolomgevingen (verkeerslichten, signalisatie, snelheidsbeperkingen, ...).

Het tweede project verzamelt big data over fietsers en fietsgebruik in het Brussels gewest. De fiets is vaak de snelste manier om zich te verplaatsen. Prioriteit voor fietsers aan kruispunten met verkeerslichten kunnen extra tijdswinst opleveren. Het project sluit aan bij het plan van Pascal Smet om fietspaden te voorzien van telsystemen.

Het derde geselecteerde project behandelt de vlotte doorstroming van prioritaire voertuigen in een stadsomgeving. Prioritaire voertuigen als brandweerwagens en ziekenwagens worden vaak gehinderd in het Brusselse verkeer door grote voertuigen als vuilniswagens en bussen. Slimme dataverzameling en gebruik van sensoren in een stadsomgeving moet prioritaire voertuigen toelaten trajecten te nemen waar op dat moment geen bussen of vuilniswagens rondrijden.

"Big data opgehaald via slimme sensornetwerken kunnen ons inzicht verschaffen in hoe de moderne stadsbewoner zich gedraagt. Het beleid kan zich daaraan aanpassen. Zo komen we tot een Smart City, tot een Brussels stadsgewest waar wonen en werken aangenamer wordt door slim gebruik van technologie", meent Bianca Debaets.

"Ik kijk er naar uit om van onze collega's in Helsinki en Lyon te horen hoe zij omgaan met moderne fietsinfrastructuur", zegt Pascal Smet. "Dankzij bioTope zullen we kunnen onderzoeken hoe we fietsdetectie kunnen gebruiken voor analyses en om de Brusselse fietser tijd te laten winnen, bijvoorbeeld aan verkeerslichten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni