60 procent meer cursisten Nederlands

LV
© brusselnieuws.be
25/05/2012
Het aantal cursisten Nederlands tweede taal (NT2) is de voorbije drie jaar met 60 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) vrijgaf na een parlementaire vraag van Paul Delva (CD&V). De cursus is sinds enkele jaren gratis voor Brusselaars.

Het aantal cursisten steeg van 6.545 in 2008-2009 tot 10.406 in 2011-2012. De stijging is te verklaren door de beslissing van de Vlaamse regering om de NT2-cursussen kosteloos aan te bieden aan alle cursisten die in Brussel wonen. Smet trok daarvoor 633.000 euro uit dit schooljaar. De voorbije jaren bleek al meermaals dat de interesse voor cursussen Nederlands, ook in andere circuits, sterk toeneemt in de hoofdstad.

Al verschillende jaren op rij volgen meer vrouwen dan mannen NT2-cursussen: het laatste schooljaar zijn zo'n 56 procent van de cursisten vrouwen. Kijken we naar de herkomst van de cursisten, dan heeft bijna de helft de Belgische of Marokkaanse nationaliteit (samen 47 procent).

CVO Lethas is al jarenlang de grootste aanbieder van NT2-cursussen met, dit jaar, ongeveer de helft van de leerlingen (5.048 leerlingen). Daarna volgt CVO Brussel met zo'n 2.800 cursisten (of zo'n 27 procent).

Omwille van het grote succes en dus de stijgende uitgaven, onderzoekt Smet hoe het aanbieden van gratis cursussen kan worden verdergezet. De minister voert momenteel een aantal financiële analyses uit, en het overleg met de betrokkenen is ook nog niet definitief afgerond.

Investeren in de toekomst
"Minister Smet heeft mij in zijn antwoord echter verzekerd dat hij alles in het werk zal stellen om deze beleidsmaatregel verder te zetten, wetende dat de beschikbare middelen niet onuitputtelijk zijn én efficiënt moeten ingezet worden", zegt Paul Delva, die de houding van Smet in dit dossier toejuicht.

"Als we willen dat het Nederlands steeds meer ingang vindt bij steeds meer Brusselaars, moeten we zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid bieden om Nederlands te leren: op een laagdrempelige én een goedkope manier. Dit is een belangrijke investering voor de toekomst."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni