'700 mensen betogen voor inkomens boven armoedegrens'

© Netwerk tegen Armoede

Zowat 700 mensen demonstreerden zondag voor uitkeringen en inkomens die hoger liggen dan de armoedegrens. Dat melden de organisatoren, die zich bezorgd tonen over de nieuwe federale regering.

De manifestanten trokken van Brussel-Noord naar het Europakruispunt.

“Heel wat mensen moeten vandaag in ons land rondkomen met een inkomen onder de Europese armoedegrens (€2.100/maand voor een gezin en €1.000/maand voor een alleenstaande)”, laat het Netwerk tegen Armoede zondag weten. “Het leefloon bedraagt in ons land bijvoorbeeld maar €1.089/maand voor een gezin en €817/maand voor een alleenstaande, ver onder de armoedegrens.”

In het regeerakkoord wordt volgens het Netwerk veel mist gespuid en wil men eerst sociale voordelen in rekening brengen om te oordelen of een inkomen al dan niet onder de armoedegrens ligt. “In de praktijk zullen zo maar heel weinig mensen hun uitkering of inkomen effectief zien verhogen”, zegt Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede.

De betogers trokken ook van leer tegen andere plannen uit het regeerakkoord zoals de aangekondigde btw- en accijnsverhogingen, besparingen in de gezondheidszorg en de invoering van de verplichte gemeenschapsdienst.

“Die laatste maatregel zal mensen verplichten om voor een te lage uitkering vrijwilligerswerk te verrichten zonder dat ze begeleid worden naar werkbare en degelijk betaalde jobs.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?