7.000 studenten in incidentloze Saint-Vé

© BRUZZ

Zo’n 7.000 Brusselse studenten hebben vrijdag deelgenomen aan de festiviteiten van Sint-Verhaegen, ook wel Saint-Vé genoemd. Dat meldt Nicolas Dassonville van de ULB. Het studentenfeest verliep volledig zonder incidenten.

Meer dan 200 mensen woonden de ochtendplechtigheid bij. Daarbij werden bloemen neergelegd bij verschillende monumenten en graven, waaronder dat van VUB- en ULB-stichter Pierre-Théodore Verhaegen, naar wie het feest vernoemd is.

Er was ook een toespraak van studenten van de VUB en de ULB in het Brusselse stadhuis, in aanwezigheid van burgemeester Yvan Mayeur (PS). Daar waren zo’n 300 mensen bij.

Daarnaast werden ongeveer 25 standjes opgebouwd in het studentendorp aan de Grote Zavel. In totaal hebben zo’n 7.000 studenten daar deelgenomen aan de festiviteiten, die doorgingen tot 16 uur.

Daarop volgde een mars naar de Beurs op de tonen van de fanfare. Alle vertegenwoordigers van de twee Brusselse universiteiten liepen mee in de stoet. Eens aangekomen op de trappen van het Beursgebouw zongen de stoetgangers de hymnes van hun respectieve universiteit en gooiden ze met bloem, om het einde van de studentenhoogdag te markeren.

Na een Saint-Vé in mineur tijdens de Brusselse lockdown in 2015 besloten de studenten om hun traditionele praalwagens dit jaar in te ruilen voor een studentendorp en een voetgangersmars. Door die ingreep moesten er veel minder hulpverleners uitrukken. Het Belgische Rode Kruis geeft melding van maar een tiental interventies tijdens de editie van vrijdag. Er moest ook niemand naar het ziekenhuis worden gebracht.

“De studenten hebben gedeeltelijk voor een stoet gekozen om de traditionele studentengezangen in ere te herstellen. In vorige edities zaten er namelijk grote geluidsinstallaties in de praalwagens,” zegt Nicolas Dassonville. “Het is de eerste editie in dit nieuwe format. Tegen volgens jaar zullen we weer heel wat verbeteringen aanbrengen, bijvoorbeeld aan het gebruik van de ruimte op de Zavel en de animatie rond de stoet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?