Afhandeling van bagage in Brussels Airport, de luchthaven van Zaventem

8,3 miljoen vliegtuigpassagiers gescreend door veiligheidsdiensten in 2020

© Belga
17/04/2021

De Belgische passagiersinformatie-eenheid (BelPIU) heeft vorig jaar de gegevens van 8,3 miljoen vliegtuigpassagiers geanalyseerd. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). De analyses leidden onder meer tot 102 positieve kruiscontroles tussen passagiersgegevens en de Foreign Terrorist Fighters-gegevensbank.

Het spreekt voor zich dat het aantal geanalyseerde gegevens in 2020 veel lager lag dan in het jaar ervoor. De coronapandemie had immers grote gevolgen voor, onder meer, het internationaal reisverkeer. In 2019 werden 23,5 miljoen gegevens geanalyseerd, vorig jaar waren dat er dus 8,3 miljoen.

Maar de dekking werd, dankzij extra samenwerkingsovereenkomsten met luchtvaartmaatschappijen, wel uitgebreid: van 70 procent van de passagiers in 2019 naar 86 procent vorig jaar. Voorlopig worden enkel gegevens van luchtvaartpassagiers geanalyseerd, maar BelPIU werkt ook aan de ontwikkeling van connecties met de internationale bus- en hogesnelheidstreinoperatoren. Er staan daarvoor twee proefprojecten gepland, en de Belgische dienst zal op dat vlak in Europa een voortrekkersrol spelen.

Drughandel

De gegevens werden ook gekruist met de Nationale Gegevensbank van de federale politie. Dat leidde tot 914 controles op het terrein, vooral voor drugshandel, terrorisme en zware diefstal. Er werden op de Belgische luchthavens ook 42 aanhoudingen verricht voor mensenhandel, en 52 gezochte personen werden aangehouden.

BelPIU mikt daarnaast ook op de identificatie van verdachte reizigers. Dat leidde tot 644 controles, waarvan er 431 positief bleken. Ook andere diensten boekten resultaten. Zo werd er 10,4 kg ecstasy, 9,9 kg cocaïne, 10,8 kg goud en twee met uitsterven bedreigde exotische vogels in beslag genomen. BelPIU werd begin 2018 operationeel, en verzamelt en analyseert de gegevens van passagiers die internationale reizen maken van, naar of via ons land. De dienst wil zo terreur en zware criminaliteit bestrijden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni