85 mensen opgepakt bij feministische betoging

© Le Poisson sans bicyclette
| Betogers blazen de aftocht, met agenten op de achtergrond.
Updated: 01-04-2018 - 09:02

In de Sint-Katelijnestraat in Brussel zijn zaterdagavond 85 personen opgepakt nadat de politie een feministische betoging tegenhield. Dat bevestigt Olivier Slosse van politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene aan BRUZZ. De betrokkenen zijn ondertussen weer vrijgelaten.

De betoging die onder de slogan "Reclaim the night" door de hoofdstad trok, was niet toegelaten en toen de deelnemers toch aan hun optocht begonnen, besloot de politie hen in te sluiten en administratief aan te houden.

"Reclaim the Night is een feministische optocht waarbij gekozen werd voor een beperkte gemengde groep zonder cis mannen (mannen van wie de seksuele identiteit overeenkomt met het biologische geslacht waarmee zij geboren zijn, nvdr.) om zich de nacht weer toe te eigenen, tegen seksistisch en politioneel geweld", klinkt het op de blog van de organisatie.

"Deze optocht met fakkels wil een feminisme uitdragen dat inclusief, intersectioneel (m.a.w over verschillende groeperingen en categorieën heen) en voor de vrije keuze (m.b.t abortus, hoofddoek, vrijheid van sekswerk-st-ers, enz) is."

Het was al de vijfde maal dat de "Reclaim the Night"-betoging georganiseerd werd, maar nadat de vorige editie, in 2017, eindigde in incidenten met de politie, was er geen toelating voor een nieuwe optocht zaterdagavond.

De betogers verzamelden toch op de Brandhoutkaai en toen ze aan hun optocht begonnen, werden ze ingesloten in de Sint-Katelijnestraat, zegt commissaris Olivier Slosse van de Brusselse politie. "We hebben hen aangemaand hun actie te stoppen en toen daar niet op ingegaan werd, hebben we de groep administratief aangehouden. Het gaat om 85 personen."

Administratieve aanhoudingen dienen om de openbare orde te bewaren. "Zodra die opnieuw verzekerd was, zijn de betrokkenen weer vrijgelaten," zegt Slosse aan BRUZZ. "Om 01.00 uur was iedereen weer vrij."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?