864 plaatsen erbij in basisonderwijs

© Saskia Vanderstichele

De Vlaamse regering heeft op de valreep in de begroting van 2014 nog 5 miljoen euro vrijgemaakt om in het Brussels Nederlandstalig onderwijs 864 plaatsen te creëren. Die komen er in scholen in Laken, Schaarbeek en Evere.

Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Vlaams parlementslid Willy Segers (N-VA).

De middelen werden enkele maanden geleden al vrijgemaakt. “We hebben daar snel stappen voor ondernomen”, klinkt het op het kabinet-Crevits. “Die vier scholen kunnen dat geld gebruiken om nieuwe klassen te bouwen.”

Door die beslissing komen er 864 plaatsen bij voor kleuters en kinderen in het basisonderwijs.

De middelen zullen verdeeld worden over de Muziekladder en de Hendrik Conscienceschool in Schaarbeek, de Telescoop in Laken en Papageno in Evere. Elk van die scholen krijgt er 144 plaatsen bij in het basisonderwijs. De Telescoop, de Muziekladder en Papageno kunnen elk nog eens 96 plaatsen bij de kleuters creëren.

Crevits heeft met haar VGC-collega Guy Vanhengel ook afgesproken dat we het capaciteitsprobleem in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel duidelijk in kaart zullen brengen. “We verwachten binnen enkele weken alle dossiers van scholen die willen uitbreiden”, klinkt het. “We zullen dat zorgvuldig monitoren en dan kunnen we beslissen wat we op het terrein zullen realiseren.”

'Vertraging niet voor herhaling vatbaar'
Segers juicht de extra middelen toe, maar heeft bedenkingen bij de laattijdigheid ervan. “Gezien de ongelooflijke druk op het onderwijs in onze hoofdstad vind ik het niet kunnen dat deze middelen nu pas werden bestemd”, klinkt het. “Minister Crevits gaf geen reden voor deze laattijdigheid. Wat ons betreft is dit niet voor herhaling vatbaar.” 

Crevits zat over de dossiers ook al samen met haar Franstalige collega Joëlle Milquet (CDH). Een stap in de goede richting, vindt Segers. "Er moet duidelijkheid bestaan wie welke inspanningen levert”, zegt hij. “Hopelijk overtuigt deze minister de Franse Gemeenschap tot het opnemen van haar verantwoordelijkheid ten aanzien van het onderwijs in onze hoofdstad.”

Bekijk de reportage van tvbrussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?