90 jaar Toots Thielemans

© Jos L. Knaepen

Op 29 april wordt internationaal jazzicoon Toots Thielemans negentig. Het wordt een drukke verjaardag: op een persconferentie in het prestigieuze kasteel van Terhulpen kregen we te horen wat er allemaal op til staat.

Het kan niet genoeg benadrukt worden wat voor een belangrijke plaats Toots Thielemans inneemt in de geschiedenis van de jazz. Zijn negentigste verjaardag is dan ook de perfecte aanleiding om hem nog eens uitgebreid in de kijker te plaatsen. Hiervoor sloeg zijn management onder leiding van Veerle Van de Poel de handen in elkaar met uitgeverij en evenementenbureau The Academy.

Eerst en vooral zijn er acht concerten, waarvan een in Bozar. De verkoop ging midden februari van start en een aantal optredens is inmiddels al uitverkocht! Snel zijn is dus de boodschap. Er verschijnt ook een luxueus (drietalig) huldeboek met een biografie gekoppeld aan een uitgebreide reeks anekdotes over Toots door muzikanten die ooit het podium of de studio met hem deelden: Quincy Jones, Paul Simon, Billy Joel... Er worden heel wat foto's, documenten en brieven uit Toots' persoonlijke archief in opgenomen.

Eind april is er dan de release van een gelimiteerde box (tweeduizend exemplaren) met een cd, een dvd en een extra boek. Ten slotte komt er begin september in Brussel een groots opgevatte multimediale tentoonstelling. En alsof dit nog niet genoeg is, worden er nog allerlei nevenactiviteiten georganiseerd. Zo brengt een bekend pralinehuis een geschenkdoos op de markt met de favoriete pralines van Toots inclusief cd, en wordt er een stadswandeling uitgestippeld rond het Brussel van Toots.

De sleutel van Toots' succes is uiteindelijk heel simpel: geen sterallures of kapsones, maar muziek recht uit het hart. "Wees jezelf, niet minder, niet meer," zoals hij het zelf zegt.

--------------------------
Toots op 9 mei in Bozar: reserveren uitsluitend op www.toots90.be
 

In memoriam: Toots Thielemans (1922-2016)

Jazzmuzikant en componist Toots Thielemans is maandagochtend op 94-jarige leeftijd overleden. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Anima: het kleurrijkste filmfestival van Brussel
  • Arlo Parks: the voice of a generation
  • Walking: Holding
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement