90 Roemenen in onbewoonbare huizen

In Schaarbeek heeft de politie opnieuw een geval van huisjesmelkerij ontdekt. De politie doorzocht woensdagmorgen zeven huizen in de buurt rond de Vooruitgangstraat, de Gaucheretstraat en het Gaucheretplein. Daarbij werden 92 mensen aangetroffen die in erbarmelijke omstandigheden leefden.

De hygiënische toestand in de huizen in Schaarbeek was erbarmelijk. Voor 500 euro per maand verhuurden de eigenaars van Turkse oorsprong de onbewoonbare huizen zonder verwarming of warm water aan zo'n negentig mensen, voornamelijk Roemenen die illegaal in het land verblijven. Iedere verdieping van het gebouw telde twee kamers waarin telkens een gezin van zeven tot acht mensen woonde. Die twee gezinnen moesten één kraan, één toilet en één kooktoestel delen. De muren van de kamers waren bedekt met schimmel en verwarmen gebeurde met kleine elektrische verwarmingstoestellen.

De zaak kwam aan het licht toen een wijkagent verdachte bewegingen zag en zijn oversten op de hoogte bracht. Om vijf uur woensdagochtend werden de bewoners door de politie uit hun bed gelicht. "Deze ochtend hebben we zeven huiszoekingen uitgevoerd," zegt politiecommissaris Roland Thiébault van Schaarbeek. "Dat gebeurde gelijktijdig in de Gaucheretstraat en de Vooruitgangstraat. Daarbij hebben we twee personen aangehouden op gerechterlijk vlak voor mensenhandel en 92 personen die hier illegaal verbleven aangetroffen."

De illegale Roemenen werden overgebracht naar een geïmproviseerd onthaalcentrum in de garages van het Schaarbeekse commisariaat in de Georges Rodenbachlaan waar ze in tenten werden ondergebracht. De dienst Vreemdelingenzaken is nu met de zaak belast en onderzoekt de situatie van elke familie. Wie illegaal in het land verbleef, zal worden uitgewezen. Voor de andere bewoners zal het OCMW van Schaarbeek een opvangplaats zoeken.

De twee eigenaars van de onbewoonbare woningen, uit dezelfde Turkse familie, werden opgepakt. Naar de rest van de familie is men nog op zoek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?