Aanslag in Nice: Dader formeel geïdentificeerd

© Belga
15/07/2016

Deze nacht is een vrachtwagen met volle snelheid ingereden op een massa mensen op de Promenade des Anglais in Nice. Daarbij vielen minstens 84 doden en 100 gewonden. Buitenlandse Zaken zoekt nog steeds naar nieuws van ongeveer 20 Belgen en activeerde het speciale noodnummer 02/501.40.00 voor landgenoten die op zoek zijn naar informatie over familie of vrienden.

Een massa mensen stond in Nice te kijken naar het vuurwerk ter gelegenheid van quatorze juillet, de Franse nationale feestdag, toen een witte vrachtwagen plots met grote snelheid inreed op de massa. De vrachtwagen geraakte ongeveer 2 kilometer ver tot de dader kon worden gestopt. De politie schoot hem dood achter het stuur.

Er werden in de laadruimte van de vrachtwagen ook vuurwapens en granaten aangetroffen. De dader zou mogelijk ook geschoten hebben van achter het stuur.

De Franse president kondigde 'Plan Blanc' af, het hoogste niveau van alertheid waarbij ook verschillende mobiele ziekenhuizen in nabijgelegen hotels worden geïnstalleerd. Hij verlengde ook de noodtoestand, die normaal op 26 juli zou aflopen, met drie maanden.

Het lot van zo'n 20 Belgen is nog onduidelijk. Buitenlandse Zaken in Brussel zoekt samen met de Belgische consulaten in Marseille en Nice naar informatie. Er zijn heel veel landgenoten in de regio, die er wonen of op vakantie zijn, zo zegt de minister vanuit Ulaanbaatar (Mongolië), waar hij is voor een Europees-Aziatische top. "Voorlopig hebben we geen indicaties over Belgen onder de slachtoffers."

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders roept iedereen die nieuws heeft over familie en naasten om dat te melden. Wie zelf vragen heeft over familie of vrienden, kan terecht op het speciale noodnummer 02/501.40.00.

Lees hieronder een overzicht van de gebeurtenissen:

De bestuurder van de vrachtwagen die in Nice inreed op een vierende mensenmassa stond niet bekend als zijnde geradicaliseerd. Zijn naam is Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. Hij woonde in Nice en is geboren in Tunesië. Het officiële dodentol van de aanslag van donderdagavond in het Franse Nice is opgelopen tot 84. Dat meldt de Franse regering. Achttien gewonden verkeren nog in kritieke toestand.

In de vrachtwagen zijn identiteitspapieren gevonden van Lahouaiej-Bouhlel. Hij zou bekend staan bij de politie voor wapengebruik, maar er is geen enkele band tussen de man en terrorisme. De man zou de vrachtwagen enkele dagen geleden gehuurd hebben in de regio Provence-Alpes-Côtes d'Azur, meldt AFP.

De dader reed met een vrachtwagen met een hoge snelheid over een afstand van 2 kilometer in de mensenmassa. Volgens de voorzitter van de regio Provence-Alpes-Côtes d'Azur schoot de vrachtwagenbestuurder tijdens de aanslag ook op de menigte en was de vrachtwagen volgeladen met wapens en granaten, maar volgens televisiezender BFM TV zou het gaan om valse wapens.

Volgens een ooggetuige opende de dader bovendien het vuur op de politie door de voorruit van de vrachtwagen met een pistool, vooraleer hij werd doodgeschoten. Na de aanslag, die zorgde voor grote paniek in Nice, werd een het noodplan of "plan blanc" afgekondigd voor de hulpdiensten, dat dient om de gewonden op een zo efficiënt mogelijke manier te verdelen over de verschillende ziekenhuizen. In het luxehotel Negresco aan de Promenade des Anglais, dat naast het strand ligt, werd een veldhospitaal ingericht.

In de regio van Nice werd het terreurniveau opgetrokken, en alle manifestaties van de komende dagen in de stad worden geannuleerd. Het onderzoek is in handen van de terreurcel van het Parijse parket, en om het onderzoek sneller te laten verlopen, werden zeventig agenten van de gerechtelijke politie en van de wetenschappelijke en technische politie gemobiliseerd, meldde Cazeneuve. Daarnaast stuurde de Franse inlichtingendienst DGSI onderzoekers ter plaatse.

President François Hollande sprak in een televisietoespraak vrijdagnacht van een "monsterlijke aanval waarvan het terroristisch karakter niet kan worden ontkend" en kondigde aan dat de noodtoestand in Frankrijk, die normaal gezien zou aflopen op 26 juli, met drie maanden wordt verlengd. Operatie "Sentinelle", die van start ging na de aanslag op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo in januari 2015, wordt voortgezet, met een tienduizendtal militairen die patrouilleren in de straten.

De president meldde bovendien dat hij een beroep zal doen op de operationele reserve, mogelijk om te helpen bij grenscontroles. Hollande verklaarde ook dat hij de acties van Frankrijk in Irak en Syrië, tegen terreurgroep Islamitische Staat, zal versterken. "Niets zal ons tegengehouden in onze vastberadenheid om het terrorisme te stoppen en we gaan onze acties in Irak en Syrië versterken. We zullen de mensen die ons aanvallen op ons territorium, aanvallen in hun eigen land", klonk het.

De internationale gemeenschap reageert geschokt op de "laffe en barbaarse" aanslag, die Frankrijk raakt op een dag die in het teken staat van "vrijheid, gelijkheid en broederschap". De VN-Veiligheidsraad bevestigde "dat het noodzakelijk is om de terroristische dreiging met alle mogelijke middelen te bestrijden", al moeten de internationale wetten wel worden gerespecteerd. De Aziatisch-Europese Vergadering (Asem) in Mongolië, waar ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aanwezig is, startte vrijdag met een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni