Aanslag Parijs: geen extra maatregelen in België

Bij een aanslag op de Champs-Elysées in de Franse hoofdstad Parijs is donderdagavond één politieagent om het leven gekomen. Drie mensen raakten gewond. De dader van de schietpartij, die volgens gerechtelijke bronnen het onderwerp was van een antiterreuronderzoek, werd door de politie doodgeschoten. Navraag bij OCAD leert dat er geen extra maatregelen komen in België. 

Terreurgroep Islamitische Staat eiste de aanslag op. Ook in Brussel gaan politieagenten gebukt onder terreurdreiging, na enkele verijdelde aanslagen.

De feiten vonden rond 20.50 uur plaats. Een wagen reed ter hoogte van een politiewagen, een man stapte uit de wagen en opende met een automatisch vuurwapen het vuur op de politie. Bij de schietpartij kwam een politieagent om het leven, en raakten drie anderen -twee politieagenten en een toerist- gewond. De politie slaagde erin de dader neer te schieten, die ter plaatse overleed.

De aanslag werd door terreurgroep Islamitische Staat opgeëist. In een mededeling die werd verspreid via zijn communicatiekanaal Amaq verklaarde de groep dat IS-strijder Abu Yussuf al-Belgiki de aanslag uitvoerde. Die naam doet vermoeden dat de dader afkomstig is uit ons land, of ten minste banden heeft met België. De naam komt niet voor op de databank van Belgische IS-strijders van terreurexpert Pieter Van Ostaeyen, dus het is nog niet duidelijk over welke strijder het zou gaan.

Intussen is een Belgische man zich in Antwerpen gaan aangeven bij de politie, nadat er een opsporingsbevel naar hem werd uitgevaardigd. Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag meegedeeld. Het is nog niet duidelijk wat zijn link is met de aanslag.

Dat terroristen politieagenten viseren, is niet nieuw. In december 2015 werd het terreurniveau voor Brusselse politiekantoren nog verhoogd, omdat er aanwijzingen waren voor een aanslag in en rond het hoofdcommissariaat van de politie bij de Brusselse Grote Markt. En de ontmantelde terreurcel in Verviers had naar verluidt het doel om politieagenten te onthoofden.

Het OCAD laat intussen weten dat het dreigingsniveau in België en Brussel voorlopig onveranderd blijft. De zaak wordt verder onderzocht.

Zondag vindt in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

100 extra plaatsen winteropvangst op komst

samenleving 1519221935

Nieuws uit Brussel in je mailbox?