'Aantal cohousingprojecten zal komende jaren verdubbelen'

Het aantal bestaande cohousingprojecten in Brussel en Vlaanderen zal de komende twee jaar verdubbelen, zo moet blijken uit gegevens van Samenhuizen vzw. Cohousen blijft dus populairder worden. Al lijken beleidsmakers die tendens nog niet volledig te vatten. 'Het blijft wachten op het samenhuislabel in Brussel.'

Samenhuizen vzw heeft een kadaster. Daarin staan alle bestaande en ook in de nabije toekomst opstartende gemeenschappelijke woonprojecten in Brussel en Vlaanderen opgelijst. Zo komt de vzw tot het besluit: "Het aantal cowonen- en cohousingprojecten zal de komende jaren verdubbelen".

Het gaat dan om projecten waar mensen en gezinnen in een zelfstandige woning wonen, maar met hun buren minstens een tuin en functionele ruimtes zoals een fietsenberging en een wasplaats delen.

"Het is duidelijk: samenhuizen breekt nu echt door", zegt Sofie Deberdt van Samenhuizen vzw. "Ieder heeft zo zijn drijfveren om aan cohousing te doen, maar er zijn vaak terugkerende factoren. Zoals dat het een betaalbare vorm van wonen is, in tijden waar er grote druk op grond- en koopprijzen is. Of dat het de mogelijkheid biedt om compact te wonen en je toch tegelijk over een tuin kan beschikken, wat zeker in steden meespeelt". 

Toch blijft de ondersteuning uit overheidshand ietwat haperen. "Zowel in Brussel als in Vlaanderen is er nog werk voor beleidsmakers. Zo blijft het in Brussel wachten op het samenhuislabel", zegt Deberdt. Minister Céline Fremault (CDH, Huisvesting) wou dit jaar met zo'n kwaliteitslabel starten om eigenaars en huurders gerust te stellen. 

Kasteel
In de Pianofabriek in Sint-Gillis vindt deze zaterdag de tweede 'Trefdag Samenhuizen' plaats. Op de naar eigen zeggen grootste bijeenkomst van cohousers in jaren, worden zo'n 20 projecten voorgesteld. Opmerkelijke gastspreker: Bruno De Wever. Hij kocht eind jaren negentig samen met drie bevriende gezinnen een kasteel in Deurne. De historicus zal vertellen hoe het is om samen te huizen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?