Aantal fietsers verdrievoudigd op tien jaar

De afgelopen tien jaar is het aantal fietsers in het Gewest op zijn minst verdrievoudigd. Dat zegt fietsmanager Frederik Depoortere. Brussels belangrijkste fietsader -de Wetstraat- dreigt ondertussen verzadigd te raken.

De voorbije tien jaar is het aantal dagelijkse fietsers in het Brussels Gewest op zijn minst verdrievoudigd en de groeitrend blijft aanhouden. Dat besluit fietsmanager Frederik Depoortere uit de telresultaten van Pro Velo. Die organisatie voert het op geregelde tijdstippen tellingen op verschillende belangrijke fietsroutes.

Uit die cijfers die brusselnieuws.be opvroeg, blijkt dat het aantal fietsers in het gewest jaarlijks met zo'n 15 procent stijgt.In de Wetstraat -de belangrijkste Brusselse fietsas- is de groei nog eens stuk forser. "Het voorbije jaar is het fietsverkeer er met 30 procent gestegen", weet Depoortere. "Tijdens de spits zitten we er nu al aan 350 tot 400 fietsers per uur. Dat betekent dat het verzadigingspunt van het al bij al krappe fietspad binnenkort zal bereikt zijn."


De fietsmanager schat dat het aandeel van de fiets in het Brusselse vervoer -de modal share- ondertussen bij 4 procent ligt. "Precieze cijfers geven is moeilijk, omdat je daarvoor een groot aantal Brusselaars zou moeten ondervragen over hun mobiliteitsgewoonten. De laatste keer dat dit gebeurd is, was in 1999 bij de Mobel-enquête. Maar op basis van de telresultaten kan je wel voorzichtige conclusies trekken over het aandeel van de fiets in het totale verkeer."

(grafiek: Pro Velo)


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?