Aantal migranten Maximiliaanpark blijft stabiel

© Ivan Put
| Het aantal migranten in het Maximiliaanpark blijft min of meer stabiel (archiefbeeld).

De migranten die eerder hun dagen sleten in het Noordstation, verblijven nu in het Maximiliaanpark. De groep lijkt daardoor groter, maar het aantal migranten blijft volgens het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen al sinds september vorig jaar min of meer stabiel. Destijds hielp het platform naar schatting ongeveer 700 mensen, nu zijn het er rond de 650.

Dat zegt Mehdi Kassou, woordvoerder van het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen. "Van die 650 mensen, slapen er ongeveer 300 mensen in de opvang in Haren, rond de 250 mensen komen bij gastgezinnen terecht. Ongeveer 50 personen overnachten in het Maximiliaanpark en enkele tientallen mensen elders in de stad," meldt Kassou.

De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene kan die cijfers niet bevestigen, maar zegt dat het beleid naar migranten in het park ongewijzigd blijft. “We voorkomen ook vandaag dat mensen daar tenten opzetten,” zegt de woordvoerder. “De netheidsdienst van de Stad Brussel ziet er bovendien op toe dat het park proper blijft.”

Meer asielaanvragen in België

Ongeveer zestig procent van de migranten die in aanraking komen met het platform, is al enkele maanden in Brussel. Wekelijks komen er enkele tientallen bij. Een gedeelte van hen reist door naar Engeland of Scandinavië, maar een grote groep blijft in Brussel.

Steeds vaker kiezen ze er toch voor een asielaanvraag in België te doen. “Tijdens onze laatste informatiesessie lieten twaalf van de dertig migranten weten hier asiel aan te vragen. Een stuk meer dan enkele maanden geleden, toen hooguit drie of vier mensen op de dertig daarvoor kozen.”

De mensen hebben inmiddels een sociaal netwerk in België, verklaart Kassou. Bovendien zijn er in veel gevallen drie maanden verstreken sinds hun vertrek uit Italië. Daardoor kunnen migranten aan België vragen hun asieldossier over te nemen van het land waar ze aanvankelijk hun asielprocedure opstartten. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?