Abattoir bindt strijd aan tegen illegale sigaretten en alcohol

Bettina Hubo
22/10/2019

De nv Abattoir trekt samen met de gemeente Anderlecht ten strijde tegen de verkoop van namaaksigaretten op en rond de slachthuissite. “De verkopers worden steeds agressiever,” zegt Paul Thielemans van Abattoir. Ook de drughandel en de straatverkoop van illegale, verdunde alcohol en gestolen goederen baart de gemeente kopzorgen.

Je kan er niet naast kijken tijdens de vrijdagmarkt op Abattoir. Aan de ingang van de slachthuissite en op het trottoir van de drukke Ropsy-Chaudronstraat drentelen mannen op en neer, allen met een plastic tasje in de hand. “Valse sigaretten,” zegt Thielemans, die de proef op de som neemt en een van hen naar sigaretten vraagt. De man knikt bevestigend en wil meteen verkopen.

“Het is een plaag,” zegt Thielemans. “Op sommige zondagen zijn ze hier met tachtig en ze worden steeds agressiever. Laatst hadden we op de markt een vechtpartij met messen.”

Bedreigingen

De sigarettenverkopers dringen immers meer en meer binnen op het terrein van Abattoir en bedreigen de marktkramers zodat die hun smokkelwaar verbergen. “Ze verstoppen hun sigaretten ook in de vuilnisbakken en breken zelfs putdeksels open. Laatst vonden we een caddy vol sigaretten in een geblokkeerd gehandicaptentoilet van de Foodmet .”

Om de handel in valse sigaretten tegen te gaan, heeft Abattoir, samen met de Anderlechtse preventiedienst, een ontradende campagne op het getouw gezet. Via een nieuw, reusachtig scherm, opgehangen midden op de markt, worden de bezoekers gewaarschuwd. ‘Deze sigaretten zijn smokkelwaar’. “We willen de consument op twee zaken wijzen,” zegt Thielemans. “Dat ze mogelijk rommel kopen, je kent de samenstelling van de sigaretten immers niet, en dat ze boetes kunnen krijgen.”

Maffiagroepen

De illegale sigaretten zijn overigens niet het enige probleem. Thielemans: “We hebben in de wijk ook af te rekenen met drugtraffiek en met de straatverkoop van illegale, verdunde alcohol en gestolen goederen. Bovendien worden hier verderop aan metro Clemenceau illegale markten georganiseerd, waarbij de standplaatsen verkocht worden door maffiagroepen.” Abattoir vindt het de hoogste tijd dat deze problemen aangepakt worden. “We willen het niet zo ver laten komen dat alles hier verrot.”

De Anderlechtse schepen van Preventie en Veiligheid Alain Kestemont (Défi) bevestigt dat de buurt heel wat problemen kent. “De politie houdt zich met de repressie bezig, de gemeente kan intussen aan preventie doen. Na de boodschap over de valse sigaretten gaan we het publiek ook waarschuwen voor de gevaren van illegale verdunde alcohol.”

In de toekomst zullen de boodschappen op het scherm overigens niet alleen in het Frans en het Nederlands verschijnen maar ook in verschillende andere talen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni