Abattoir stelt verbod plastic zakjes opnieuw uit

Kris Hendrickx
© BRUZZ
04/09/2016

Abattoir, de beheerder van de markten aan de Slachthuizen, zegt dat de markten pas op 1 januari vrij moeten zijn van plastic wegwerpzakjes. Het is al de tweede keer dat het verbod wordt uitgesteld. Op de vrijdagmarkt moet het verbod deze maand al ingaan.

Plastic wegwerpzakjes, ze blijken hardnekkig op de markten aan de Slachthuizen in Anderlecht. Eerst vaardigde Abattoir een volledig verbod uit tegen juni van dit jaar, later werd dat 1 september. Op dat moment verbood ook de gemeente de zakjes op zijn eigen -veel kleinere – markten. Maar de zakjes bleken afgelopen weekend nog steeds alomtegenwoordig.

Gevraagd om een reactie zegt Abattoir nu dat de wegwerpzakjes pas tegen 1 januari volledig zullen verdwenen zijn van een van Brussels grootste markten.

Vochtige producten en prijs
“Het klopt dat dit een tweede uitstel is, maar er blijkt nogal wat weerstand te zijn bij de handelaars”, zegt Joris Tiebout van Abattoir aan BRUZZ. “Sommigen klagen over de hogere kostprijs van papieren zakjes, anderen vinden dat die niet geschikt zijn voor producten die nog wat vochtig zijn.”

Abattoir kiest nu voor de weg van de geleidelijkheid. “Over twee weken zullen we de kleinere vrijdagmarkt (er is marktdag op vrijdag, zaterdag en zondag, red.) plasticvrij maken. We willen dat doen door met de marktkramers te praten, ze te overtuigen en alternatieven aan te bieden. Zo komen er nog herbruikbare zakken van Abattoir aan.”

De keuze voor 1 januari 2017 heeft nog een bijkomend voordeel. Dan zal ook de Zuidmarkt aan het gelijknamige station de plastic wegwerpzak bannen. “Dat wordt duidelijker voor de klanten”, zegt Tiebout. “En zo moeten de handelaars van de Slachthuizen ook niet vrezen dat klanten naar de Zuidmarkt gaan omwille van de zakjes.”

Geen composteerbare zakjes
Abattoir bant de zakjes omwille van milieuredenen, maar ook om de netheid in de wijk aan te pakken.

“Die zakjes vliegen met een beetje wind vrij ver weg. We maken nu al op eigen kosten de Bergensesteenweg schoon, maar de zakjes raken verder, tot in dakgoten bijvoorbeeld. Dat is meteen ook de reden waarom we geen composteerbaar plastic willen aanbieden. Die lossen het netheidsprobleem niet op. Bovendien zien we dan het verschil niet tussen gewoon en composteerbaar plastic."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni