Abdeslam levend opgepakt, nog twee andere verdachten gevat

© RVE

De anti-terreurpolitie heeft Salah Abdeslam levend gevat bij een interventie in Molenbeek. De hoofdverdachte van de aanslagen in Parijs raakte wel gewond bij de actie. Daarnaast zijn nog twee andere verdachten gearresteerd. De gemeente heeft het noodplan afgekondigd, maar de interventie lijkt ondertussen voorbij.

Salah Abdeslam is naar een ziekenhuis afgevoerd met een schotwonde in het been. De politie heeft hem neergeschoten in het huis nummer 79 in de Vier-Windenstraat in Molenbeek. Ondertussen is ook duidelijk dat twee andere verdachten zijn opgepakt, waarvan één ook gewond raakte. Eerder circuleerde het bericht dat een verdachte was omgekomen, maar die informatie blijkt foutief. 

De actie van de politie duurde verschillende uren, maar lijkt nu voorbij. Enkel de Vier-Windenstraat is nog afgesloten. Boven de straten cirkelt een politiehelikopter rond. De politie viel het huis binnen en gebruikte daarbij flitsgranaten. 

Twee scholen in de buurt, de Windroos en La Rose des Vents, zijn beveiligd. De Nederlandstalige school is ondertussen geëvacueerd. Ouders zijn opgevangen in het gemeentehuis. In de Paalstraat worden ouders van schoolgaande kinderen druppelsgewijs tot de school, de Klimpaal, begeleid om hun kinderen af te halen. De gemeente heeft het noodplan geactiveerd uit voorzorg, voor het geval dat de operatie in de avond voortduurt. Er worden ook maatregelen getroffen in een jeugdherberg en een hotel op het grondgebied. Buurtbewoners kunnen met hun vragen terecht bij het speciaal nummer 02/600.49.61.

Eerder op de dag bleek dat vingerafdrukken van Abdeslam gevonden zijn in de flat in Vorst waar dinsdag een huiszoeking uitdraaide op een schietpartij. De man die bij die inval het leven liet, is volgens het parket waarschijnlijk een handlanger van Abdeslam. Vlakbij de Vier-Windenstraat ligt ook de Delaunoystraat, waar kort na de aanslagen in Parijs al huiszoekingen plaatsvonden. Mogelijk is Salah Abdeslam daar toen nipt ontsnapt aan de politie. 

Antiterreuractie

Op vrijdag 18 maart is Salah Abdeslam, de lange tijd voortvluchtige en overlevende terreurverdachte van de aanslagen in Parijs, gevat in Molenbeek. 
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook