ABVV voert actie tegen loonnormwet aan Brussel-Centraal

De actie vond plaats voor het Centraal Station.
© Ward Coenegrachts
| De actie vond plaats voor het Centraal Station.
© Ward Coenegrachts
| De actie vond plaats voor het Centraal Station.

De socialistische vakbond ABVV heeft dinsdag vanaf 11 uur actiegevoerd aan het station Brussel-Centraal. Ongeveer 300 mensen hebben er betoogd tegen de loonnormwet, die "onze lonen verplettert". Ook verschillende socialistische politici, zoals Melissa Depraetere en Joris Vandenbroucke (Vooruit), Jean-Pascal Labille (PS) en Maria Vindevoghel (PVDA), tekenden present.

De wet van 1996, de zogenaamde loonnormwet, verhindert volgens de vakbond na de wijzigingen door de toenmalige regering-Michel in 2017 de onderhandelingen over een eerlijke verloning.

"We willen waarschuwen dat binnen twee jaar hetzelfde scenario op tafel ligt, namelijk onderhandelingen voeren binnen het keurslijf van deze loonnormwet", zegt algemeen secretaris Miranda Ulens. "We hebben twee jaar geleden en nu opnieuw gezien dat dat niet lukte. De Nationale Bank zegt dat er 9 procent groei aankomt, dan opnieuw onderhandelen in een kader van minder dan 1 procent loonsverhoging zou onaanvaardbaar zijn. De loonwet moet worden gewijzigd, zonder aan de index te raken." De actievoerders droegen borden met slogans zoals "0,4 procent?!?! Geen sociale vrede!".

Het ABVV hekelt ook dat dividenden niet aan banden worden gelegd, een mogelijkheid die in de wet voorzien is. Drie bedrijven (KBC, AB InBev, Ahold Delhaize) die "grote dividenden uitkeren terwijl hun werknemers enkel wat wisselgeld is gegund", kregen daarom de 'Awoe-prijs'. "We hebben een lijst van dertien bedrijven geselecteerd waarmee we deze zomer aan de slag gaan om aan te tonen hoe oneerlijk de loonnormwet is", zegt woordvoerder Gina Heyrman van ABVV. "Zij hebben miljoenen of zelfs miljarden euro's dividenden uitgekeerd op winsten gemaakt in coronajaar 2020. Het contrast met de loonnorm van amper 0,4 procent is wel erg groot."

ABVV blijft tijdens de zomermaanden via sociale media sensibiliseren en organiseert op 24 september een nationale betoging. De campagne tegen de loonnormwet van 1996 blijft lopen tot juli volgend jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?