Achterstand asielaanvragen daalt met 1.000 dossiers op twee maanden

nicole_de_moor_snapshot.jpg
© BRUZZ
| Nicole de Moor
© BRUZZ
| Nicole de Moor

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) heeft de achterstand in het aantal asieldossiers op twee maanden tijd met 1.000 dossiers doen slinken. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor.

"Iedereen werkt met man en macht om de procedures sneller te laten verlopen. De medewerkers van het CGVS doen ook in de zomermaanden extra inspanningen om tot een snellere dossierbehandeling te komen", zegt de CD&V-politica.

De Moor wil komen tot een snellere instroom en uitstroom van asielzoekers in het opvangnetwerk. De regering heeft daarvoor al maatregelen goedgekeurd. Het is ook de bedoeling dat het CGVS meer beslissingen neemt. Dat aantal moet naar 2.200 à 2.500 beslissingen per maand tegenover een gemiddelde van 1.600 per maand in de periode januari tot mei 2022. Uit de cijfers blijkt dat het CGVS het beslissingstempo al heeft opgekrikt. Zo heeft de dienst in juli 1.809 beslissingen genomen voor 2.215 personen.

Doorwerken

Op twee maanden tijd is de "werkvoorraad" gedaald van 17.571 dossiers (1 juni) tot 16.496 (1 augustus). Volgens staatssecretaris de Moor is niemand gebaat bij lange procedures en is het een goede zaak dat het CGVS ook in de zomermaanden stevig blijft doorwerken. "Het CGVS toont zich als organisatie flexibel en wendbaar om een deel van de oplossing te zijn en zo de instroom en de uitstroom in het opvangnetwerk aan te pakken", klinkt het.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?