Achtste stakingsdag bij Brussel-Recyclage en Brussel-Papier

Het personeel van Brussel-Recyclage en Brussel-Papier, dat instaat voor de recyclage van blauwe en gele vuilniszaken, is al acht dagen in staking. De modernisering van volgend jaar zorgt voor ongerustheid bij het personeel. Door de staking voeren vuilniswagens van Net Brussel hun afval naar Charleroi en Willebroek.

Door een stakingsactie bij de bedrijven Brussel-Recyclage en Brussel-Papier voeren de vuilniswagens van Net Brussel hun afval naar Willebroek en Charleroi. Het personeel van Brussel-Recyclage en Brussel-Papier vreest dat door de modernisering van de installaties volgend jaar mensen hun baan zullen verliezen. Staatssecretaris voor Openbare Netheid, Emir Kir (PS), ontkent dat. Vorige week zei hij nog dat "er geen ontslagen zullen vallen." Voor de vakbond volstaat die belofte echter niet. Zij eisen harde garanties die in een cao vervat zitten.

Overplaatsing

Tijdens de modernisering zal een twintigtal werknemers wel overgeplaatst worden naar Net Brussel. De vakbonden vrezen dat de oudere werknemers van Brussel-Recyclage het werk bij Net Brussel fysiek niet aan zullen kunnen. "Bij Brussel-Recyclage kunnen de sorteerders tijdens hun werk blijven staan, bij Net Brussel moeten ze achter de vrachtwagens lopen. Dat is fysiek natuurlijk iets helemaal anders," zegt Jean-Luc Bosmans van de socialistische vakbond. De vakbond vraagt ook meer zekerheid wat betreft de overdracht van ancienniteit en behoud van loon.

Zolang er geen cao uit de bus komt, zullen de werknemers blijven staken, zo luidt het. Tot dan zal het Brussels afval in Antwerpen en Henegouwen verwerkt moeten worden.

De afvalsorteerbedrijven Brussel-Recyclage en Brussel-Papier behoren allebei tot Net Brussel en staan in voor het recycleren van de blauwe vuilniszak (verpakkingsafval) en de gele vuilniszak (papier en karton).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?