ACOD overlegt woensdag met minister Geens over situatie gevangenissen

© Wikimedia
| De gevangenis van Sint-Gillis.

In de Belgische gevangenissen is er maandag in geen enkele inrichting sprake geweest van werkonderbrekingen. Dat meldt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen maandagavond. Woensdag bespreekt ACOD met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn nieuwe voorstel. Mogelijk volgt op vrijdag een 24-uursstaking.

Maandag is er in geen enkele gevangenis een werkonderbreking geweest. "In Vlaanderen waren de vakbondsacties reeds opgeschort. In Walloniƫ heeft geen enkel personeelslid de inrichting vroeger verlaten of is later gestart", aldus Van De Vijver.

Voor vrijdag 9 februari staat een 24 urenstaking gepland. Of die zal doorgaan, hangt af van hoe de bespreking met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op woensdag verloopt.

"We hebben een uitnodiging ontvangen om woensdag om 8 uur verdere gesprekken te hebben over de stakingsaanzegging. Wij gaan in op de uitnodiging," zegt Robby De Kaey van de socialistische vakbond ACOD.

Maandag rond 14 uur kwamen de vakbonden ACV en ACOD samen om het voorstel van Geens te bespreken. Geens wil personeelsleden van de Civiele Bescherming inzetten in de gevangenissen. Filip Dudal van ACV verklaarde al dat hij het voorstel onvoldoende vond, en dat hij een mandaat kreeg om vrijdag actie te voeren.

"We hebben nota genomen van het standpunt van ACV," stelt Dekaey na het overlegmoment tussen beide vakbonden. "Dinsdag moeten wij ons standpunt bepalen. Wij zijn er ons nu over aan het bevragen, en zullen daar nog over communiceren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?